In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Vrouw strijkt ruim vier jaar AOW op van overleden vader

Een 65-jarige vrouw uit Almere is veroordeeld omdat ze jarenlang de AOW-uitkering van haar overleden vader bleef innen. De Almeerse kreeg 180 uur werkstraf opgelegd door de politierechter in Utrecht, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Haar vader overleed in maart 2013 in Suriname, maar dat verzweeg de vrouw voor de Sociale Verzekeringsbank. Die instantie betaalde daardoor tot mei 2017 elke maand uit, in totaal ruim 24.000 euro.

De Almeerse nam het geld vervolgens van de bankrekening op met een bankpas die ze beheerde. Het ging onder meer op aan kleding, boodschappen en vakanties, schrijft Omroep Flevoland.

Schaamte

De vrouw kon in de rechtszaal niet uitleggen waarom ze het overlijden van haar vader niet meteen had gemeld. Maar ze zei dat er daarna voor haar geen weg meer terug was. Uit schaamte durfde ze het niet meer te zeggen en ze droeg het jarenlang als "een groot geheim" met zich mee. Ook haar man en broer wisten niet dat ze nog steeds het basispensioen van haar vader ontving.

De Almeerse heeft onlangs een regeling met de Sociale Verzekeringsbank getroffen. Ze gaat elke maand 200 euro terugbetalen.

Advertentie via Ster.nl