Een debat in het Duitse parlement (archief)
NOS NieuwsAangepast

20-jarige Duitser aangehouden voor hack politici en prominenten

De Duitse federale politie heeft een 20-jarige man aangehouden voor de grote hackaanval waarbij data van politici, journalisten en artiesten werden buitgemaakt. Dat gebeurde zondag al, twee dagen nadat de hack via het tv-programma Tagesschau naar buiten was gekomen.

De man gaf gisteren tijdens een verhoor alle beschuldigingen toe. Hij was naar eigen zeggen gepikeerd over wat zijn slachtoffers in het openbaar zeiden. Hij verklaarde alleen te hebben gehandeld. Omdat hij goed meewerkt aan het onderzoek is hij gisteravond op vrije voeten gesteld.

De Duitser komt uit de deelstaat Hessen, ten noorden van Frankfurt. Zijn woning is doorzocht. Daarbij zijn computers en andere datadragers in beslag genomen.

AfD niet getroffen

Vrijdag bleek dat contactgegevens van zo'n duizend prominente Duitsers op internet stonden. Van vijftig van hen ging het om nog veel persoonlijker informatie, zoals chatgesprekken, rekeningen, foto's en identiteitsbewijzen.

Alle politieke partijen die in het Duitse parlement zitten, zijn door de hack getroffen, op de rechts-populistische AfD na. Maar volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst niets erop dat AfD-politici iets met de aanval te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl