AFP
NOS NieuwsAangepast

Regering Gabon: twee doden bij couppoging, situatie onder controle

Bij de mislukte staatsgreep in Gabon zijn twee coupplegers gedood en vijf van hen gearresteerd, heeft een regeringswoordvoerder gezegd. De twee zouden om het leven gekomen bij het bevrijden van een aantal gegijzelden.

Volgens de woordvoerder is de politieke situatie in het West-Afrikaanse land weer onder controle, al ontbreekt onafhankelijke bevestiging. Het internet is afgesloten en in de hoofdstad Libreville is een avondklok ingesteld. Er zijn berichten dat het leger in de straten patrouilleert met tanks en gepantserde voertuigen.

Staatsradio

De couppoging begon vanmorgen met vijf jonge officieren die de staatsradio overnamen en 'Operatie Waardigheid' aankondigden. Een van hen las een verklaring voor dat de huidige president Bongo niet langer geschikt was om leiding te geven aan het land.

De coupplegers claimden dat ze de democratie wilden herstellen in de olierijke staat. Gabon wordt al zo'n vijftig jaar geleid door de familie Bongo.

Ook riepen ze jongeren op overheidsgebouwen te bezetten. Ooggetuigen meldden dat er tanks en pantserwagens in de buurt van het radiostation reden, maar verder bleef het rustig in Libreville.

'Herstel van democratie'

De autoriteiten in Gabon zeggen dat de situatie bij de staatsmedia weer normaal is en dat ze de controle hebben over de hoofdweg in de hoofdstad Libreville. Beide zouden enige tijd in handen zijn geweest van de coupplegers.

De huidige president, Ali Bongo, is in het buitenland om te herstellen. Hij werd in oktober getroffen door een beroerte. Bongo werd verpleegd in een Saudisch ziekenhuis en revalideert nu in Marokko.

De Afrikaanse Unie heeft in een verklaring zijn steun uitgesproken voor president Bongo.

Oneerlijke verkiezingen

De 59-jarige Bongo kwam in 2009 aan de macht nadat zijn vader was overleden. In 2016 werd hij herkozen. Waarnemers van de EU constateerden destijds dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen.

De oppositie ging de straat op om de uitslag aan te vechten. Er braken rellen uit en betogers werden gearresteerd. Het constitutioneel hof in Gabon bepaalde echter dat Bongo terecht was uitgeroepen tot winnaar.

Geen zorgen

In zijn nieuwjaarstoespraak zei Bongo dat hij zich goed voelt en dat de bevolking zich geen zorgen hoefde te maken. Zo probeerde hij de twijfels over zijn gezondheid weg te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl