Orange Pictures

Bij de NK shorttrack was er zondag achter Lara van Ruijven en Suzanne Schulting een opvallende bronzen medaille voor Selma Poutsma. Ze is pas negentien jaar, maar heeft al een heel shorttrackleven achter zich.

Toen Poutsma vijftien was, vertrok ze naar Frankrijk. Wonen en schaatsen in een ander land, dat was haar droom. Vier jaar lang reed ze in een Frans schaatspak wereldbekerwedstrijden op de relay en won ze zelfs een EK-medaille. Sinds mei is ze weer terug in Nederland.

'Vind je het nog leuk?'

"Het laatste jaar was minder leuk", zegt Poutsma over haar tijd in Frankrijk. "Het was vooral beuken, beuken, beuken. Voor mijn doen iets te zwaar. Ik ben over mijn grens gegaan, ik was er klaar mee."

Bijna had Poutsma zich met Frankrijk voor de Winterspelen geplaatst. "Dan had ik ook een Frans paspoort moeten aanvragen. Bij nader inzien ben ik blij dat dat niet doorging, want het is toch fijner om later voor Nederland te rijden."

Volgens regelgeving van de internationale schaatsbond ISU mag Poutsma pas eind maart - aan het einde van het seizoen - voor Nederland uitkomen. Daarom kon ze ook niet opgenomen worden in de selectie voor de EK van volgende week.

Bondscoach blij met terugkeer

De NK waren haar eerste toernooi weer in een Nederlands schaatspak. En meteen een bronzen medaille. Alles lijkt op zijn plek te vallen. Bondscoach Jeroen Otter is dan ook blij met haar terugkeer: "Er zijn niet zo veel goede dames, dus dit is heel mooi."

Otter zag Poutsma regelmatig aan het werk in Frankrijk. "Ze heeft een heel goed gevoel voor schaatsen. Het glijden op het ijs, efficiënt zijn. Ik denk dat ze gewoon heimwee had. Het is nu aan haar om fysiek weer op orde te komen en patronen te leren herkennen."

STER reclame