President Sisi met de koptische paus Tawadros II in de kathedraal AFP

De Egyptische president Sisi heeft de grootste kathedraal van het Midden-Oosten geopend. Bij de opening van het gebedshuis, ten oosten van de hoofdstad Caïro, was ook de koptische paus Tawadros II aanwezig.

De Kathedraal van de Geboorte van Christus beslaat zo'n 63.000 vierkante meter en er kunnen ongeveer tienduizend mensen in. Bij de opening, die samenviel met de koptische kerstavond, waren zo'n 3000 mensen. Daarna volgde een kerstviering in de kathedraal.

Met 9 tot 10 miljoen mensen maken de kopten ongeveer 10 procent uit van de Egyptische bevolking. Daarmee zijn de kopten de grootste christelijke minderheid in het overwegend islamitische Midden-Oosten.

De laatste jaren zijn de kopten geregeld het doelwit van aanslagen door moslimextremisten. Gisteren nog werd een explosief achtergelaten bij een koptische kerk. Toen een agent de bom onschadelijk probeerde te maken, ontplofte die en kwam de agent om het leven.

Rond het koptische kerstfeest is er sprake van een verhoogde terreurdreiging bij gebedshuizen en kloosters. De Egyptische autoriteiten hebben daarom extra veiligheidsmaatregelen genomen.

President Sisi zegt de christelijke minderheid te willen beschermen tegen terroristen. Tegelijkertijd met de opening van de kathedraal, werd ook de bijna twee keer zo grote Al-fattah Al-Aleem-moskee geopend. Sisi zei dat er een boodschap van eenheid van die gelijktijdige opening uitgaat. "Wij zijn één, en we zullen één blijven", zei Sisi over de Egyptische christenen en moslims.

STER reclame