NOS Nieuws

Alle ogen gericht op besprekingen tussen VS en China

Met spanning wordt er door de financiële wereld gekeken naar de gesprekken tussen China en de VS de komende dagen. Dit weekend kwamen hooggeplaatste Amerikaanse diplomaten aan in Peking. De hoop is dat er flinke stappen worden gezet om een einde te maken aan de handelsoorlog tussen de twee landen.

Een jaar geleden werden er door president Trump de eerste handelsheffingen ingevoerd op Chinese zonnepanelen en wasmachines. Al snel werden er heen en weer nieuwe invoerheffingen opgelegd. Op 1 december kwamen de landen tot een 'wapenstilstand' van 90 dagen. Voor 1 maart moet er dus een akkoord liggen over hoe het verder moet.

Belangrijkste onderhandelingspunten

Er moet nog veel gebeuren, willen de landen tot een akkoord komen. Hoewel China wel al heeft gezegd concessies te willen doen, zoals het verlagen van de invoerheffing en het meer importeren van Amerikaanse producten, zijn er nog belangrijke punten waar de twee landen het niet over eens zijn.

De problemen liggen bij de bescherming van het intellectueel eigendom van bedrijven en de grote invloed van de Chinese overheid op de eigen economie in de vorm van staatssteun. Volgens Arjen van Dijkhuizen, econoom bij ABN Amro, is China waarschijnlijk wel bereid om te kijken naar de bescherming van het intellectueel eigendom. Momenteel belandt het intellectueel eigendom van buitenlandse bedrijven die in China opereren in handen van China. En dat is wereldwijd een groot punt van frustratie.

President Trump is bovendien ook niet te spreken over de Chinese staatssteun. "De Amerikanen hebben een beetje een naïeve opvatting dat het Chinese model met staatssteun niet zou moeten werken", zegt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen daarover. "Maar het werkt kennelijk wel en dat vinden ze in de VS moeilijk te accepteren." Ook Van Dijkhuizen gelooft niet dat China ooit bereid zal zijn hun economische systeem op te geven.

China-correspondent Garrie van Pinxteren en correspondent Wouter Zwart van de Verenigde Staten over welke eisen beide landen stellen:

'China is niet bereid de economie open te stellen naar Amerikaans model'

De gesprekken worden nauwlettend in de gaten gehouden want er staat veel op het spel. Hoewel de ingevoerde handelstarieven van de VS en China nog geen echte invloed op de wereldwijde economische groei hebben, zijn beleggers bezorgd. Dat negatieve sentiment heeft geleid tot wereldwijd dalende beurskoersen.

De AEX-index sloot 2018 ruim 10 procent lager af, de Duitse DAX verloor 18 procent. De Amerikaanse Dow Jones had een jaarverlies van 7 procent. De grootste verliezer is China. Daar zagen ze in een jaar tijd een kwart van de beurswaarde verdampen, zo'n 2,3 biljoen dollar.

Niet alleen op de beurs voelt China de pijn. Ook de Chinese economie is aan het verzwakken. Een einde aan de handelsoorlog is dan ook belangrijk voor China, denkt ING. "Fabrikanten hebben in het algemeen minder bestellingen gekregen vanuit zowel het binnenland als het buitenland", schrijft ING-econoom Iris Pang.

Voor de Verenigde Staten was 2018 een goed jaar. De werkgelegenheid nam boven verwachting toe. In december kwamen er maar liefst 312.000 banen bij. Toch hangen er donkere wolken boven de Amerikaanse economie. De politieke onrust en de handelsoorlog met China beloven weinig goeds.

Tech-gigant Apple waarschuwde afgelopen week nog dat de winst lager zal uitvallen dan verwacht. Belangrijkste reden is dat er in China minder telefoons zijn verkocht. ING verwacht dan ook niet dat de Amerikaanse economie dit jaar net zo hard zal groeien als in 2018.

Komt het nog wel goed?

De druk op beide landen om hun conflicten op te lossen neemt dus toe. Het is vooralsnog koffiedik kijken of China en de Verenigde Staten er voor 1 maart uit zullen komen. "Deze onderhandelingen gaan wel even duren, dit is niet meteen volgende week opgelost", zegt Léon Cornelissen van Robeco.

ABN-econoom Van Dijkhuizen heeft er wel vertrouwen in dat beide landen eruit zullen komen. "Als beide landen het echt willen, dan ligt er voor 1 maart wel een deal. China is al bezig met het verhogen van de import op Amerikaanse landbouwproducten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl