De afgetreden Maleisische koning Muhammad V bij een ceremonie in september vorig jaar EPA

Historisch vertrek Maleisische koning omringd door geruchten

time icon

De Maleisische koning Muhammad V is afgetreden, na weken van speculatie over zijn toekomst. De 49-jarige Muhammad zat pas twee jaar op de troon. Hij is de eerste hoogwaardigheidsbekleder in Maleisië die voortijdig aftreedt.

Waarom hij afstand doet van zijn titel, is officieel niet bekendgemaakt. Het koningshuis meldde in een verklaring alleen dat de koning per direct zijn taken neerlegt.

Muhammad V is in Maleisië al weken onderwerp van gesprek. Hij had een week geleden zijn taken weer opgepakt, nadat hij daarvoor twee maanden met ziekteverlof was geweest. In die periode verschenen op sociale media foto's waarop hij ogenschijnlijk in het huwelijksbootje stapt in Rusland.

Op deze foto, die rondgaat op sociale media, zou te zien zijn hoe Muhammad V in het huwelijk treedt met een voormalig Miss Moskou:

Eddy Santry
@EDDYSANTRI
Sembah Tahniah kepada Tuanku Yang Dipertuan Agong Sultan Muhammad V atas pernikahanya dengan Miss Moscow 2015 Oksana Voevodina. Semoga Allah senanatiasa melindungi rumah tangga Tuanku dengan balutan cintaNya.
6 maanden geleden

De koning zou in Moskou zijn ja-woord hebben gegeven aan het 25-jarige Russische model Oksana Voevodina. Muhammad V was volgens de Singaporese krant The Straits Times de eerste koning zonder echtgenote. Het koningshuis heeft nog niet gereageerd op vragen over de foto's of berichten over het huwelijk.

Maleisië is een constitutionele monarchie en de koning heeft er vooral een ceremoniële rol. De koning wordt voor een termijn van vijf jaar aangesteld.

Het Aziatische land heeft negen koninklijke families, die om beurten een kandidaat leveren voor het koningschap. De keuze voor de volgende koning wordt gemaakt door een raad waarin alle negen sultanaten zijn vertegenwoordigd.

Een prinses uit een van de sultanaten is getrouwd met de Nederlander Dennis Verbaas, een voormalig fotomodel uit Lisse. In 2026 is sultan Ibrahim Ismail, de schoonvader van Verbaas, aan de beurt als koning.

Volgens The Straits Times konden de andere leden van de raad zich niet vinden in het buitenlandse huwelijk van de koning, hoewel dat niet bij wet verboden is. De raad hield deze week een onaangekondigde bijeenkomst. Daarna kwam in Maleisië de geruchtencarrousel op gang.

Maleisische media schrijven verder dat de koning het ook niet goed kon vinden met de 93-jarige premier Mahathir Mohamad. Die plaatste vorige week een blog op internet, waarin hij schreef dat ook de heersers van het land zich aan de wet moeten houden. Hij gaf geen verdere uitleg.

Opvolger

De opvolger van Muhammad V is waarschijnlijk sultan Nazrin, lid van een van de andere koninklijke families. Hij nam de afgelopen maanden de taken van Muhammad over toen die op ziekteverlof was.

STER Reclame