De Braziliaan Vinícius Júnior van Real baalt, Sociedad-keeper Gerónimo Rulli lacht

Sociedad brengt Real Madrid nederlaag toe; Barcelona winterkampioen

De crisis bij Real Madrid duurt voort met alweer de zesde competitienederlaag van het seizoen. De komende tegenstander van Ajax in de Champions League ging thuis met 2-0 onderuit tegen het laaggeklasseerde Real Sociedad.

De bezoekers hadden hun laatste drie duels verloren, maar kwamen dit keer al na anderhalve minuut op 1-0 dankzij een penalty van Willian José. Een overtreding van Casemiro op Mikel Merino had een strafschop opgeleverd.

Tandeloos

Real viel wel aan, maar oogde tandeloos. Links voorin kreeg de 18-jarige Braziliaan Vinícius Júnior zijn eerste kans in de basis. De aanvaller werd daarmee de eerste startende Real-speler in La Liga geboren in of na het jaar 2000. Vinícius Júnior kwam vorig jaar over van Flamengo en viel hiervoor al vijf keer in.

Willian José viert de openingstreffer

Het zat Real ook niet altijd mee: de thuisploeg smeekte twee keer vergeefs om een penalty. Bovendien raakte Lucas Vázquez een keer de paal en kreeg de Spanjaard in de tweede helft zijn tweede gele kaart.

Sociedad had zich lang ingegraven, maar tegen tien man viel het weer volop aan. Rubén Pardo besliste uiteindelijk het treffen met een rake kopbal en in blessuretijd liet Willian José na om Real een nog grotere nederlaag te bezorgen. Real blijft door de nederlaag vijfde in La Liga.

Barcelona winnaar van het weekend

Koploper Barcelona won moeizaam met 2-1 bij Getafe en liep uit op de concurrentie. Met de koppositie na achttien wedstrijden en een voorsprong van vijf punten op nummer twee Atlético Madrid mag Barça zich nu de winterkampioen noemen.

Na een goed begin van Getafe zette Lionel Messi Barcelona op voorsprong met een schuiver net langs de paal. Luis Suárez zorgde met een prachtige volley voor de 2-0 voorsprong, maar dankzij de 2-1 van Jaime Mata vlak voor rust bleef het lang spannend.

• AFP
    Luis Suárez
  • EPA
    Lionel Messi zet Barcelona op voorsprong

De thuisploeg was via Ángel en Leandro Cabrera nog gevaarlijk, maar Barça-doelman Marc-André Ter Stegen hield zijn doel schoon. Met de vijfde competitiezege op rij kwam Barcelona halverwege de Spaanse competitie op 40 punten.

Geen winnaar in topper Sevilla en Atlético, wel twaalf gele kaarten

De topper tussen Sevilla en Atlético Madrid eindigde in een 1-1 gelijkspel. De clubs blijven daardoor derde en tweede staan, nu op respectievelijk zeven en vijf punten van koploper Barcelona.

Wissam Ben Yedder

Thuisploeg Sevilla wist zich gesteund door misschien wel het luidste publiek van Spanje. Na een half uur hadden ook de spelers de smaak te pakkken.

André Silva schoot op de paal en even later scoorde Wissam Ben Yedder voor Sevilla. Uit een voorzet van Jesús Navas tikte Daniel Carriço door en tikte de Franse spits van dichtbij binnen.

Antoine Griezmann schiet raak uit een vrije trap

Pal voor rust krulde Antoine Griezmann ietwat tegen de verhoudingen uit een vrije trap de 1-1 binnen, waarna in de tweede helft beide ploegen kansen kregen op de zege. Vooral Sevilla stichtte gevaar, maar ook met de ingevallen Quincy Promes viel de goal niet.

In de stevige topper vielen in totaal twaalf gele kaarten, vijf voor de thuisploeg en zeven voor de bezoekers.