Kampioen Lara van Ruijven te midden van Suzanne Schulting en Selma Poutsma
NOS Schaatsen

Valpartijen Schulting helpen Van Ruijven aan nationale titel

Lara van Ruijven heeft verrassend de nationale shorttracktitel veroverd. In Heerenveen bleef de 26-jarige schaatsster in het eindklassement over 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter favoriete Suzanne Schulting, die tweede werd, en Selma Poutsma voor.

Van Ruijven, in 2015 al eens Nederlands kampioen, verzekerde zich met de titel van deelname aan de EK van volgende week in Dordrecht. De overige startbewijzen werden later door de selectiecommissie van de KNSB toegewezen.

Valpartijen

Kersvers Sportvrouw van het Jaar Schulting vergooide haar titelkansen met valpartijen op de 500 en 1.000 meter. De olympisch kampioene op de 1.000 meter won wel de 1.500 en de afsluitende 3.000 meter.

Titelverdedigster Yara van Kerkhof kwam niet verder dan de vierde plaats in het eindklassement.

Schulting, vorig jaar afwezig bij de NK, maakte de eerste maanden van het seizoen grote indruk tijdens de wereldbekerwedstrijden. Ze pakte in die wedstrijdcyclus al vier keer goud; drie keer op de 1.000 meter en een keer op de 1.500 meter.

Twee valpartijen Schulting

In Friesland begon de 21-jarige shorttrackster ook voortvarend aan de nationale titelstrijd. Ze won met overmacht de finale van de 1.500 meter. Daarna ging het mis met valpartijen in de halve finale van de 500 en en de finale van de 1.000 meter.

Van Ruijven profiteerde met winst op de 500 meter en nam de leiding in het tussenklassement. Er was voor Schulting nog niets aan de hand, maar ze verknalde haar toernooi op de 1.000 meter. Bij die val nam ze meteen Van Kerkhof mee.

Van Ruijven profiteerde opnieuw en pakte ook de titel op de 1.000 meter, waarna de eindzege haar in de afsluitende superfinale over 3.000 meter niet meer kon ontgaan. Schulting won die afstand en liet even zien in vorm te zijn voor de EK.