De twee gearresteerde mannen worden door de politie bij de trein weggehaald SPS Media

Bij verschillende incidenten op het station van Zwolle zijn vanmiddag vijf personen opgepakt.

Eerst werden in een trein, die vanuit Emmen naar Zwolle reed, twee mannen aangehouden door een arrestatieteam. Dat gebeurde nadat een passagier op het station in Emmen iemand rond 13.00 uur over een mogelijk explosief in de trein had horen praten.

Vanuit de trein belde de passagier naar de politie. Vervolgens werd de machinist opgedragen de trein voor het station van Zwolle stil te zetten, waarna alle passagiers een voor een uit de trein werden gehaald.

De trein werd doorzocht, maar daarbij werd niets gevonden. Twee mannen werden opgepakt en geblinddoekt weggeleid van de trein. Ze zijn in de loop van de dag vrijgelaten, maar het onderzoek gaat verder. De politie hoopt nog meer getuigen te spreken.

Roken op de wc

Later op de dag werden nog eens twee personen opgepakt. Zij hadden zichzelf in een andere trein op een ander perron opgesloten op de wc, waar ze aan het roken waren. Het arrestatieteam dat nog op het station aanwezig was, hielp mee met het oppakken van de twee. Ze zijn kort na hun arrestatie "met een reprimande" vrijgelaten, meldt de politie.

Daarna werd bij het station nog een man met een bijl aangehouden. Agenten kregen een melding vanuit het centrum van Zwolle over de man, waarna hij - een 32-jarige Zwollenaar - bij het station werd aangehouden. De politie benadrukt dat de drie incidenten "voor zover nu bekend" niets met elkaar te maken hebben.

Bekijk hier beelden van de politieactie:

Tweetal opgepakt in trein Zwolle

Vanwege de politieacties werd het station twee keer deels afgesloten. Inmiddels is het station volledig vrijgegeven, meldt de politie op Twitter.

Het treinverkeer van en naar Zwolle lag enige tijd stil.

STER reclame