Vrouwelijke oud-internationals winnen hun eerste nieuwjaarswedstrijd

De mannen doen het al sinds 1923, maar dit jaar was er voor het eerst ook een Nieuwjaarswedstrijd met oud-internationals van het Nederlandse vrouwenteam. In Haarlem wonnen de oud-internationals van het trainersduo Vera Pauw en Andries Jonker met 4-3 van gelegenheidsteam Royal Haarlem All-Stars.

Namens Oranje scoorde Manon Melis twee keer. De andere Nederlandse doelpunten waren van Anouk Hoogendijk en Kirsten van de Ven.

Daphne Koster was na afloop enthousiast over de nieuwe traditie-in-wording. "De eerste helft was vermakelijk, de tweede een beetje rommelig, maar het was op zich fantastisch en voor herhaling vatbaar. We waren met allemaal meiden die bij het EK van 2009 in de halve finales hebben gestaan. Mooi om dan weer eens bij elkaar te komen en zo'n wedstrijd te spelen."

De wedstrijd werd gespeeld volgens de zogeheten Future Playing Rules, nieuwe regels waarmee geëxperimenteerd wordt en die mogelijk ooit worden ingevoerd. Zoals de intrap of dribbel in plaats van de ingooi.

"Dat was wel even wennen", aldus Koster. "Normaal weet je wel wat er bij een ingooi gebeurt, nu was het afwachten. Maar het brengt wel wat extra's in het spel. Het zorgt voor meer snelheid en je bent niet in het nadeel bij een ingooi. Je kunt meteen dribbelen en schieten."

Mannen spelen gelijk

De mannelijke oud-internationals speelden later op de dag in hun Nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC met 3-3 gelijk.

Oranje kwam al vroeg op voorsprong door een goal van Romano Denneboom (1 interland), die in rebound binnenschoot nadat de bal op de paal was beland. In de tweede helft - die net als de eerste 35 minuten duurde - hadden veel oud-internationals het conditioneel zwaar en kwam de Koninklijke HFC op 3-1 door twee doelpunten van Bart Nelis en één van Lucas Verstraten.

In de slotfase werd het toch nog gelijk: invaller Andwelé Slory (2 interlands) scoorde op aangeven van Denneboom en vlak voor tijd maakte Martijn Reuser (1 interland) met een fraai afstandsschot de 3-3.

De ploeg van coach Sjaak Swart moest enkele gelouterde oud-internationals missen, onder wie Frank en Ronald de Boer, Aron Winter en Pierre van Hooijdonk. Denny Landzaat was daardoor de recordinternational met 38 interlands. Ben Wijnstekers (63 jaar) en Simon Tahamata (62) waren de oudste oud-internationals.

Andy van der Meijde zou zijn debuut maken voor de oud-internationals, maar hij meldde zich op het laatste moment af omdat zijn verstandskies was getrokken.

STER reclame