Burgemeester Bijl van Purmerend
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Purmerend zegt VVD-lidmaatschap op

Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft na bijna 50 jaar zijn lidmaatschap van de VVD beëindigd. In zijn opzegbrief schrijft hij dat de koers van de VVD hem niet bevalt. "Een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel", vindt de 66-jarige Bijl, zowel bij de huidige regering als bij premier Rutte.

De VVD is volgens hem veranderd van een liberale partij die ook oog had voor kwetsbare mensen tot een partij die staat voor "pragmatisme, marktwerking en individualisering", en daarbij voelt hij zich niet meer thuis.

VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal baalt van de beslissing van Bijl. "Dit is geen leuk begin van het nieuwe jaar", zegt ze tegen de NOS. "Ik heb meteen gebeld om hierover te praten, maar dat wilde hij niet. Ook dat vind ik jammer, want ik probeer juist binnen de VVD ruimte te scheppen voor discussie."

Sinterklaas en probleemwijken

Volgens Bijl kunnen grote bedrijven ongehinderd blijven groeien onder invloed van het huidige denken van de VVD. Hij vindt ook dat de politiek onder leiding van VVD-ministers "wegdrijft van haar kracht, namelijk verbinding met de samenleving".

Verder is de burgemeester kritisch over voorstellen van Klaas Dijkhoff, die onder meer opperde om misdrijven in probleemwijken harder te bestraffen en het demonstratierecht rond de sinterklaasintocht te beperken.

Kritiek op de koers is prima, maar ik zie liever dat dat dan eerst intern gebeurt.

Partijvoorzitter Christianne van der Wal

Eind november zegde ook burgemeester Marco Out van Assen zijn VVD-lidmaatschap op. Hij heeft eveneens grote problemen met de voorstellen van Dijkhoff, maar ook met het asielbeleid van de VVD.

Partijvoorzitter Van der Wal vindt het jammer dat Out en Bijl niet eerder iets bij de partij hebben aangegeven. "Kritiek op de koers is prima, maar ik zie liever dat dat dan eerst intern gebeurt."

De twee burgemeesters waren allebei al jaren VVD-lid. Van der Wal kan niet zeggen of zij voorbeelden zijn van de oude generatie die zich niet meer herkent in de huidige koers van de VVD. "Je moet als partij antwoorden vinden op de vragen van nu. Ik vind het goed dat Klaas Dijkhoff dat oppakt. Ik ben veel banger voor een partij die niets meer vindt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl