Wilco Kelderman Team Sunweb

Kelderman schikt zich in rol als adjudant: 'Geen zin in dubbele agenda'

time icon

Met Wilco Kelderman (Giro d'Italia) en Sam Oomen (Tour de France) beschikt Tom Dumoulin komend seizoen over twee sterke adjudanten. Voor Oomen (23) is die rol in de grootste ronde een logische stap in de opbouw van zijn veelbelovende wielerloopbaan. Maar hoe zit dat met Kelderman?

Kelderman (27) werd al eens vierde in het eindklassement in de Ronde van Spanje en zevende in de Ronde van Italië. Maar de afgelopen weken wordt hem steeds duidelijker wat het verschil is tussen een potentiële en een bewezen rondewinnaar.

'Met Tom kunnen we grote ronde winnen'

Die rondewinnaar is Tom Dumoulin. En Kelderman is zijn adjudant in de Giro en daarna waarschijnlijk ook de Tour. Dat was toch wel even slikken. Want stiekem had Kelderman gerekend op het kopmanschap in de Giro. En anders wel de Vuelta. "Normaal is er altijd wel een grote ronde, waar je zelf als kopman rijdt. Dan is dit even wat anders", beseft Kelderman. "Maar het is ook supermooi om een grote ronde te winnen mét iemand. Met Tom zou dat kunnen."

Kelderman hoopt in schaduw van Dumoulin op iets moois

In een jaar vol tegenslagen werd Wilco Kelderman in 2018 als kopman 'gewoon' tiende in de Vuelta. Dit jaar wil hij Tom Dumoulin aan zijn tweede Giro-zege helpen. "Ik wil niet koersen met een dubbele agenda. Maar als tweede man is best wat mogelijk."

Twee jaar geleden had hij dezelfde rol in de Giro, maar toen Dumoulin in Milaan victorie kraaide zat Kelderman al lang en breed thuis. In de etappe naar Blockhaus ging Kelderman door toedoen van een motorrijder hard onderuit. En ook het afgelopen seizoen vormden valpartijen de rode draad in zijn seizoen.

"Ik hoop op een seizoen zonder tegenslag", verzucht Kelderman. "Maar daar heb ik geen grip op natuurlijk. Ik hoop dat ik echt wat wedstrijdkilometers maak en beter word. Dat heb ik vorig jaar een beetje gemist, op die manier kan ik denk ik weer een stap zetten."

Wilco Kelderman Team Sunweb

Hij moet duidelijk nog groeien in de rol van adjudant. "In principe rijd ik in dienst van Tom, maar wel als tweede man", verklaart Kelderman. "Ik doe altijd mee, zeg maar. Het is niet dat ik mijn benen echt alleen maar leeg moet rijden voor Tom. Nou ja, in principe wel natuurlijk."

Stiekem hoopt Kelderman in de schaduw van zijn kopman mee te kunnen doen in de top van het klassement. Zoals Geraint Thomas? Die was altijd tweede man bij Team Sky, maar ging uiteindelijk zelf met de hoogste eer strijken.

"Thomas? Nee, dat niet", haast Kelderman zich te zeggen. "Als tweede man kan er ook een heleboel gebeuren. Sam was vorig jaar ook toptien in de Giro. Maar ik heb geen zin om met een dubbele agenda te rijden. Tom en ik staan er ook hetzelfde in. Als er echt wat moet gebeuren, dan sta ik er voor honderd procent achter."

Oomen debuteert in Tour

Sam Oomen maakt komende zomer zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Het wordt zijn enige grote ronde dit jaar. "Het had misschien al gekund, maar twee grote rondes wordt toch iets voor volgend jaar. De Tour is veeleisend, zeker op mentaal gebied, maar ik denk wel dat ik er klaar voor ben".

Sam Oomen Team Sunweb

Oomen reed afgelopen jaar in dienst van Tom Dumoulin naar de negende plaats in het eindklassement van de Giro. Dit jaar moet Dumoulin zijn voornaamste doel zien te behalen zonder de 23-jarige Tilburger. Dumoulin daarover: "Natuurlijk ga ik hem dit jaar missen".

Oomen: 'Nog niet klaar voor kopmanschap'

Toch gaat Oomen er stiekem vanuit ook dit jaar voor de zege te kunnen strijden met zijn kopman. "Ik ga ervan uit dat Tom ook de Tour rijdt", concludeert hij. "Dat kan echt wel wat worden, als hij net zo goed is als vorig jaar. Nee, voor het kopmanschap ben ik volgens mij nog niet klaar, ook al eindigde ik in de Giro al in de toptien."

Behalve de Tour kijkt Oomen uit naar het voorjaar waarin hij alle heuvelklassiekers rijdt. "Van de Brabantse Pijl tot en met Luik-Bastenaken-Luik". In Luik eindigde Oomen vorig op een verdienstelijke twaalfde plaats. "Daar reken ik op een beschermde rol."

Team Sunweb tijdens het trainingskamp in Calpe Team Sunweb

STER Reclame