Wekdienst 4/1: militairen naar Wadden en herdenking rapper Feis

ANP

Goedemorgen! Hoeveel gewonden zijn er afgelopen jaarwisseling gevallen? Veiligheid NL presenteert vandaag de cijfers. En aan het eind van de middag herdenken vrienden, familie en fans de doodgeschoten rapper Feis in Rotterdam.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van vrijdag 4 januari.

Overdag kan in Zeeland de zon soms doorbreken, maar verder is het op de meeste plaatsen bewolkt. Vooral in het oosten is wat regen mogelijk. Het wordt 4 tot 7 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ook vandaag weer wordt er troep geruimd op de Waddenstranden. Vanochtend vroeg zijn honderd militairen afgereisd naar Schiermonnikoog om daar te helpen bij het opruimen.
  • De organisatie VeiligheidNL komt met cijfers over de vuurwerkslachtoffers van afgelopen Oud & Nieuw. Hoeveel zijn het er en wat zijn hun verwondingen?
  • Vrienden en familie van de doodgeschoten rapper Feis verzamelen zich vanavond op het Heemraadsplein in Rotterdam. Daar herdenken ze de rapper, die in de nieuwjaarsnacht werd doodgeschoten.

Wat heb je gemist?

De gemeente Vlieland heeft de in Zwitserland gevestigde rederij MSC aansprakelijk gesteld voor de schade door aangespoelde containers. Burgemeester Tineke Schokker (CDA) zei in talkshow Jinek dat het bedrijf "een pittige brief" is gestuurd.

De stranden van Vlieland en andere Waddeneilanden liggen bezaaid met spullen en plastic, afkomstig uit de 270 overboord geslagen containers. Ook is er een giftige stof aangetroffen, ook afkomstig van containerschip Zoe. Ook burgemeester Bert Wassink (GL) van Terschelling verwacht dat de reder de directe schade zal vergoeden. "Het is vrij simpel: de vervuiler betaalt", zei Wassink in Nieuwsuur.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Veilinghuis Sotheby's biedt deze maand in Londen en New York kunstwerken aan uit de collectie van het Koninklijk Huis. De geschatte waarde is zo'n 3,5 miljoen euro, meldt NRC. Het topstuk is een tekening van de Vlaamse kunstenaar Rubens met een waarde van omgerekend 2,2 tot 3,1 miljoen euro.

De tekeningen die eind deze maand worden verkocht komen uit de kunstcollectie van koning Willem II (1792-1849) en zijn echtgenote Anna Paulowna - de laatste grote koninklijke kunstverzamelaars. Het gaat om dertien tekeningen van oude meesters en twaalf kavels met Chinees porselein, serviesgoed en zilverwerk.

Het is niet voor het eerst dat de koninklijke familie stukken uit de collectie van Willem II verkoopt. In 1988 liet prins Bernhard al twee schilderijen veilen. De opbrengst was volgens de veilingcatalogus bestemd voor het Wereld Natuur Fonds, maar later kwam naar buiten dat Bernhard de 700.000 euro had gebruikt voor een priv├ęproject.

Fijne dag!

'Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen' van Peter Paul Rubens Sotheby's

STER Reclame