NOS Nieuws

Woede in Indiase deelstaat Kerala om tempelbezoek vrouwen

Een dode, tientallen gewonden en massale protesten. In de Indiase deelstaat Kerala is het onrustig sinds bekend werd dat voor het eerst in eeuwen twee vruchtbare vrouwen de hindoeïstische Sabarimala-tempel bezochten.

Wettelijk gezien deden de vrouwen niets verkeerd, maar hindoeïstische organisaties en de hindoe-nationalistische partij BJP zien het bezoek aan de tempel als heiligschennis. Zij riepen hun achterban op tot een tweedaagse shutdown.

En die roep is gehoord: aanhangers leggen hun werk neer, gaan de straat op en blokkeren wegen. Vanwege de veiligheid besloot de deelstaatregering daarop om scholen te sluiten en het openbaar vervoer stil te leggen.

Celibaat

De onrust begon afgelopen woensdag. Het lukte twee vrouwen van 39 en 40 jaar om onder politiebegeleiding de tempel te betreden. Volgens de hindoeïstische traditie zijn vrouwen tussen de 10 en 50 jaar oud niet welkom in de Sabarimala-tempel.

In die leeftijden zijn zij vruchtbaar en menstruerende vrouwen zijn volgens het hindoeïsme onrein. Volgens de hindoes wil de god Ayyappa - die in de Sabrimala-tempel aanbeden wordt - wegens zijn celibaat geen vruchtbare vrouwen in de tempel hebben.

In september oordeelde het Hooggerechtshof dat het toegangsverbod discriminerend en dus in strijd met de Indiase grondwet is. Alle vrouwen moesten vanaf dat moment toegang krijgen tot de tempel. Maar dat blijkt in de praktijk anders te werken.

In het hele land gingen conservatieve hindoes de straat op om te protesteren tegen het besluit van de rechter:

'Pas op, je moet niet sollen met ons'

Dat het deze twee vrouwen wel lukte, komt voor een groot deel door de politiebegeleiding die zij kregen, vertelt correspondent Aletta Andre. "Enkele agenten hadden van de lokaal regerende partij UDF de opdracht gekregen de vrouwen naar de tempel te begeleiden. Deze communistische UDF staat volledig achter de uitspraak van het Hooggerechtshof. De leider van de deelstaatregering in Kerala noemde het tempelbezoek van de vrouwen zelfs een historisch moment."

Zijn partij organiseerde op Nieuwjaarsdag een zogenoemde vrouwenmuur, waarbij vrouwen een menselijke ketting van 620 kilometer vormden. Zo lieten zij zien dat zij achter de uitspraak van het Hooggerechtshof - en dus het tempelbezoek door vrouwen - staan.

Scheiding kerk en staat

De deelstaatregering van Kerala onderschrijft de uitspraak van het Hooggerechtshof en steunt de vrouwen, maar haalt zich zo wel de woede van de landelijke regeringspartij BJP van premier Modi op de hals.

"De BJP regeert op landelijk niveau, waarbij zij sterk leunt op haar hindoeïstische waarden", vertelt Andre. "Ook in deze zaak: zo heeft Modi gezegd dat hij vindt dat het oordeel van de rechter ingaat tegen de hindoeïstische traditie. Aanhangers van de BJP voelen zich gesterkt door deze uitspraak. Modi legitimeert zo als het ware de demonstraties."

"Problematisch is dat Modi het hindoeïstische standpunt verkiest boven de uitspraak van het Hooggerechtshof. India is een seculier land, met een scheiding van kerk en staat. Uiteindelijk heeft de rechter het laatste woord en zullen ook premier Modi, zijn partij en hun aanhang zich daarbij moeten neerleggen."

Toch wijst alles er nu op dat ze dat niet van plan zijn. Het protest gaat in ieder geval vrijdag nog door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl