Na lang twijfelen, hakte Sunweb voor Dumoulin de knoop door: tóch Giro

Pas in december viel de beslissing en het was uiteindelijk Team Sunweb dat de knoop doorhakte: Tom Dumoulin gaat in 2019 vol voor de Giro en niet de Tour. Dumoulin zelf twijfelde lang en kwam er niet uit. "Ik wist het gewoon niet..."

In Berlijn, waar Sunweb zich vandaag presenteerde aan de pers, bleek dat de 28-jarige Limburger een identiek programma rijdt als in 2018. Met wéér de combinatie Giro-Tour, maar met de Italiaanse ronde als hoofddoel.

Dat was aanvankelijk niet de bedoeling. "Eigenlijk wilde ik alles op de Tour zetten, dat was ook al heel lang het plan binnen de ploeg, maar toen de parcoursen bekend werden gemaakt, stuurde ik een berichtje naar de ploeg: zullen we het er toch niet nog één keer over hebben?"

Tom Dumoulin over de Giro

Het verstand won het van het hart, bij zowel Sunweb als Dumoulin. Want, zo stelt de 28-jarige Limburger duidelijk: "Het liefste was ik voor de Tour gegaan. Maar ik ga ook rekenen. Ik weet: met dit parcours moet álles meezitten en dan kan ik 'm winnen."

Opvallend is dat Dumoulin niet helemaal uitsluit dat hij de Tour van 2019 kan winnen. Maar het is kansberekening dat hem en de ploeg hebben doen heroverwegen om alles op de Tour te zetten. En het feit dat hij vorig jaar al eens op het podium stond als tweede.

'De Giro weer winnen in 2019, daar zou ik heel trots op zijn'

Nog een tweede plaats? Dat voegt niets toe...

Tom Dumoulin

"De Tour is de Tour, ja. Ook voor mij. Maar alles anders dan een eerste plaats gaat niks aan mijn carrière toevoegen... De Giro nog een keer winnen? Dat gaat wat toevoegen, dat zou echt heel gaaf zijn. Nog een keer tweede worden, of derde, vierde of vijfde in de Tour? Dat voegt niets meer toe."

"En ik heb geen zin om een heel jaar vol te focussen op de Tour, alles goed te doen, en dan derde te worden omdat het parcours me niet ligt. Dan is het een teleurstellend jaar. En dan ga ik terugkijken: shit, die Giro was toch wel een mooie kans geweest. En die heb ik laten liggen. Dat wilde ik gewoon niet."

Tom Dumoulin appte de ploeg: "zullen we het er toch niet nog één keer over hebben?"

Nu de keuze gemaakt is voor de Giro, heeft Dumoulin ook weer zin in de ronde die hij in 2017 op zijn naam schreef. "Het begint te leven. En volgens mij hebben we een goede beslissing genomen."

'Heb Giro niet zomaar gewonnen'

Het winnen van de Giro is ondertussen ook geen uitgemaakte zaak. De ene na de andere toprenner heeft de laatste weken aangekondigd op 11 mei aan de start te staan in Bologna: Vincenzo Nibali, Simon Yates, Primoz Roglic, Egan Bernal en Miguel Ángel López.

"Ik heb 'm niet zomaar gewonnen, absoluut niet. Was het maar zo'n feest. Het parcours trekt een type renner aan dat ik ook ben. Het is een beetje van alles, terwijl de Tour echt gericht is op klimmers. Het gaat wel een uitdaging worden."

Tom Dumoulin in de nieuwe kleuren van Team Sunweb Team Sunweb

Na het rijden van de Giro staat Dumoulin hoogstwaarschijnlijk wel aan de start van de Tour. Maar zo goed als hij in 2018 nog was na de Giro, zo goed verwacht hij komend jaar niet te zijn. "Ik wilde eigenlijk niet weer beide rondes doen. Maar alleen de Giro zou ik ook jammer vinden. De Tour blijft mij ook trekken. En voor de ploeg is de Tour ook belangrijk. We gaan 'm er dus waarschijnlijk bijdoen, maar dan wordt het iets meer een gevoel van: we doen 'm erbij."

Tegenstand

Hij komt andermaal Chris Froome en Geraint Thomas tegen in Frankrijk. Zij maken van de Tour wel hun hoofddoel. Kan hij ze geen tegenstand bieden? "Daar twijfel ik aan. Ik laat mezelf graag verrassen. Maar het wordt nog een beetje moeilijker omdat er een week minder tussenzit. Het zou me verrassen als ik weer goed ben in de Tour."

'We hebben in de Giro een grotere kans, die wilden we niet voorbij laten gaan'
Sam Oomen rijdt de Giro niet, Tom Dumoulin wel Team Sunweb

Programma Tom Dumoulin - Via Verona en Parijs naar het WK in Yorkshire

24 februari - 2 maart UAE Tour
13 - 19 maart Tirreno-Adriatico
23 maart Milaan-San Remo
28 april Luik-Bastenaken-Luik
11 mei - 2 juni Giro d'Italia
6 - 28 juli Tour de France
21 september Wereldkampioenschap in Yorkshire

STER reclame