EPA
NOS Nieuws

Netflix verwijdert kritische aflevering van serie na klacht Saudi-Arabië

Netflix heeft een aflevering van de comedyserie Patriot Act, met comedian Hasan Minhaj, verwijderd vanwege een grap met kritiek op de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. Voor gebruikers in Saudi-Arabië is de episode niet langer te zien.

Saudi-Arabië diende een klacht in bij de streamingdienst. Volgens het land was de satire in strijd met de lokale anti-cybercrimewet, meldt The Financial Times.

In de verwijderde aflevering bekritiseert Minhaj, die bekend is geworden door zijn optredens in The Daily Show, de kroonprins voor het vermoorden van de journalist Jamal Khashoggi. Ook is hij kritisch over de Saudische betrokkenheid bij het conflict in Jemen.

Khashoggi, een criticus van de Saudische kroonprins, werd op 2 oktober vermoord toen hij in het Saudische consulaat-generaal in Istanbul papieren voor zijn huwelijk in orde wilde laten maken. De kroonprins ontkent betrokkenheid bij de moord.

De aflevering is wel nog op YouTube te kijken:

Netflix verdedigt het verwijderen van de aflevering. In een verklaring zegt de dienst: "We steunen wereldwijde artistieke vrijheid en hebben alleen deze aflevering verwijderd nadat we een geldig juridisch verzoek hadden gekregen om te voldoen aan de lokale wetgeving."

Volgens The Verge heeft Netflix nog nooit eerder een aflevering verwijderd na bemoeienis van een overheid. Minhaj heeft nog niet gereageerd op de actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl