Michael van Gerwen met de fameuze Sid Waddell-trofee Getty Images

Michael van Gerwen heeft zijn wereldtitel darts terug. Michael Smith was in de WK-finale van dartsbond PDC niet opgewassen tegen de 29-jarige Brabander: 7-3.

Van Gerwen mag zich al voor de derde keer 's werelds beste darter noemen, na eerdere WK-titels in 2014 en 2017. In 2013 verloor Van Gerwen de finale van dartslegende Phil Taylor.

Vorig jaar haalde hij de halve finales, maar daarin was de latere winnaar Rob Cross te sterk. De revanche voor die verliespartij volgde vandaag, tegen Cross' landgenoot Smith.

IJzersterk begin

De als eerste geplaatste Van Gerwen leidde binnen een vloek en een zucht met 4-0 tegen de 28-jarige Engelsman, die matig begon aan zijn eerste WK-finale.

'Bully Boy' Smith kwam dankzij vijf gewonnen legs op rij plots terug tot 4-2 en leek terug te komen in het duel. De opleving van de mondiale nummer tien, die nog wel op 6-3 kwam, bleek echter van korte duur. Uiteindelijk trok Van Gerwen de wedstrijd gedecideerd naar zich toe.

'Adrenaline pompte door m'n lijf'

"Dit is het beste gevoel van de wereld, het beste gevoel ooit", jubelde Van Gerwen. "Ik had graag wat beter gespeeld in deze finale, maar wat maakt het uit? Ik ben voor de derde keer wereldkampioen. Hoger kun je niet komen, al had ik graag nu al wat meer wereldtitels gehad."

"Niemand twijfelde vooraf aan mijn wereldtitel", vervolgde 'Mighty Mike'. Alle druk lag op mijn schouders. Ik voelde op het podium de adrenaline soms door mijn lijf pompen. Nu is er een zware last van me gevallen. Ik heb hier een perfect toernooi gespeeld."

Behalve de fameuze Sid Waddell-trofee neemt Van Gerwen nog wat fraais mee uit Alexandra Palace, of Ally Pally: een cheque van 555 duizend euro. Smith moet genoegen nemen met 222 duizend euro.

STER reclame