Hekman zit stuk na valpartij in laatste bocht: 'Hoe dan?! Ik telde 'm al'

Vloekend en vol ongeloof verwerkte Gary Hekman zijn verlies op de NK marathonschaatsen. De 30-jarige sprinter van AB Vakwerk ging in de allerlaatste bocht onderuit; weg Nederlandse titel. Die ging naar Arjan Stroetinga.

"Ik trap mijn schaats kapot in de laatste bocht. Helemaal krom, ik glij gelijk op m'n bek", aldus Hekman, die er een hartgrondige en langgerekte vloek op liet volgen, zich ten volle bewust dat dit dé kans was op de Nederlandse titel. "Ik telde 'm al. Alweer!"

Dat laatste sloeg op de NK afstanden van zondag, waar Hekman ook al in de laatste bocht tegen het ijs ging. Een valpartij die volgens hem veroorzaakt werd door Simon Schouten. Na de valpartij werd er geduwd en was er een schijnbeweging met het hoofd te zien. Schaatsbond KNSB sprak daarop zowel Schouten als Hekman aan.

Het maakte dat Hekman dinsdag vol revanchegevoelens van start ging, Schouten en zijn Royal A-ware waren immers ook weer van de partij.

Gary Hekman en Jillert Anema voor de start in Groningen:

Hekman: 'Als er acht man aan mij gaat hangen, prima, dan wint een ander'

Hekman liet voor de start weten dat hij het prima zou vinden als er 'acht man van Royal A-ware aan hem gingen hangen', zoals in zijn ogen vaker het geval is. In dat geval zou er namelijk eindelijk eens iemand van een andere ploeg winnen.

Ondanks zijn inspanningen ging er uiteindelijk toch iemand van de lichtblauwe formatie van trainer Jillert Anema als eerste over de streep: Stroetinga. En die had ook gewonnen als Hekman mee had kunnen sprinten om de zege, wist Anema zeker.

"Stroetinga heeft, dat meten we in de training, een hogere topsnelheid", aldus Anema. "Ook Hekman is een heel groot sprinter, maar Stroetinga is toch wel echt de beste."

Anema: 'Hekman is een groot sprinter, maar Stroetinga is toch wel echt de beste'

Die overtuiging maakte dat Anema al wist dat de winst binnen was, toen Stroetinga de laatste bocht goed doorkwam. "De punt van de bocht is voor Stroetinga het heikele punt, als hij daar doorheen komt is het over en uit."

Anema: "Hij ging een slagje naar buiten toe en ik denk: ja, ja, ja, jáááááá! En dan rennen, hè! Want dan weet je dat het voorbij is." Anema trok zijn sprint inderdaad niet voor niets, de 37-jarige Stroetinga was niet meer te achterhalen.

En Hekman? Die bleef voor de tweede keer in drie dagen gefrustreerd achter. "Hoe dan?! Dit gebeurt je één keer in de drie jaar, dat je zo je schaats kapot trapt. En dan in de laatste bocht van een NK. Ongelofelijk, ongelofelijk!"

STER reclame