Dennis van Winden Dennis van Winden

Hij moet even wennen aan zijn nieuwe look. Waar wielrenner Dennis van Winden de laatste jaren met een grote bos haar door het leven ging, zette hij er vlak voor Oud en Nieuw de schaar in. "Ik vond het wel toepasselijk dat ik mijn haar zou doneren."

Dat hij op het idee kwam, heeft een persoonlijke reden. "Dit jaar is het tien jaar geleden dat mijn moeder is overleden. Aan kanker."

Pruik

Zijn moeder droeg in de laatste fase een pruik van echt haar. "Dat gaf haar meer vrijheid. Dat is voor vrouwen toch wel belangrijk om de straat op te kunnen gaan. Dat heb ik met eigen ogen kunnen zien. Die kwaliteit van leven is zó belangrijk."

Van Winden is zijn wilde haren kwijt, maar het is voor een goed doel

Van Winden (31) speelde al even met de gedachte, maar het duurde een tijdje voordat hij het ook tot uitvoering kon brengen. Zijn haar werkte niet mee. "Anderhalf jaar terug meldde ik het al hier en daar, dat ik mijn haar wel wilde doneren aan patiënten die het zouden kunnen gebruiken. Maar vervolgens duurde het iets langer dan gedacht. Haar groeit toch niet zo snel."

Dertig centimeter

De regel was aanvankelijk dat haar minimaal twintig centimeter lang moest zijn. "En de regels veranderden in de tussentijd, van twintig naar dertig centimeter. Nou, om tien centimeter te laten groeien, duurt lang. Heel lang. Maar nu net voor het nieuwe jaar was het lang genoeg. Ik vond het ook een mooie tijd om het eraf te halen."

Het is niet zo dat zijn bijdrage gelijk voldoende is voor een pruik. "Ze hebben twee tot drie mensen nodig die hun haar doneren, wil je er een pruik van kunnen maken."

'Wie is die jongeman?'

Zijn actie geeft hem een "heel goed gevoel", maar hij moet nog even aan zijn nieuwe image wennen. "Het is niet de eerste keer dat ik kaal ben, maar als ik nu in de spiegel ben, denk ik: wie is die jongeman?" Qua temperatuur heeft hij niet te klagen. Hij traint deze dagen in Spanje, vaak samen met Robert Gesink. "De temperaturen zijn hier iets fijner. Ik fiets met een petje onder de helm. Misschien moet ik wel een iets kleinere helm gaan dragen nu. Er zat wel een flinke bos onder."

Dennis van Winden, 31 jaar oud, werd in 2010 prof bij Rabobank. Hij droeg vervolgens ook de kleuren van Blanco, Belkin en Lotto-Jumbo, alvorens hij in 2017 het vertrouwde Nederlandse nest verliet voor een avontuur bij Israel Cycling Academy. Hij deed twee keer mee aan de Giro en twee keer aan de Vuelta. Zijn beste prestatie zette hij in augustus 2018 neer door tweede te worden in de tweede etappe van de Artic Race of Norway.

STER reclame