Mila Rast met collega's op de afdeling Verloskunde van het St. Antonius in Utrecht Mila Rast

Terwijl jij Oud en Nieuw vierde, moesten zij gewoon werken

time icon
Geschreven door
Petra Steenhoff
redacteur Online

"Ik ben echt kapot moe", verzucht Chantal. Ze werkt in de zorg, met autistische jongeren die in Groningen begeleid op kamers wonen. "Ik werk alleen maar nachtdiensten en omdat ik nieuw ben bij mijn organisatie moest ik afgelopen nacht werken." Haar dienst begon gisteravond om 22.30 uur en ze was vanochtend om 08.00 uur klaar.

"Eigenlijk had ik het hartstikke rustig want er waren maar vijf bewoners thuis", vertelt ze, "maar het gebouw waar de jongeren wonen, staat in een wijk waar het vannacht helemaal losging. Het was echt heftig, ik ben heel erg geschrokken. Het ging buiten enorm tekeer met vuurwerk, brandjes, geschreeuw en politie. Ik heb echt nog nooit zoiets meegemaakt."

Oliebollen

De jongeren die in het huis wonen, zijn tussen de 16 en 25 jaar en kunnen Chantal om hulp vragen als ze een probleem hebben. "Het is de bedoeling dat ze alleen langskomen als ze grote problemen hebben, maar wat voor mij een klein probleem is, kan voor hen een groot probleem zijn."

Zo werd ze vannacht om 04.00 uur gebeld door een cliënt die zin had in oliebollen. "Of ik dat even kon regelen. Dat is natuurlijk niet het soort problemen dat we bedoelen en waar we hier voor zitten. Maar ach, het is feest dus ik heb hier op ons kantoortje toch nog even rondgekeken en een paar oliebollen gevonden die ik heb meegegeven."

Verder waren de aanwezige bewoners volgens Chantal "hartstikke lief". Ze hadden haar op hun kamer uitgenodigd om samen met hen om middernacht het nieuwe jaar in te luiden. Daardoor hoefde ze niet, zoals ze van tevoren vreesde, de hele nacht alleen te zitten.

Drukke nacht bij verloskunde-afdeling

Op de afdeling Verloskunde van het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht maakte arts-assistent Mila Rast een drukke nacht door. Haar dienst begon gisteravond om 22.00 uur met een verdrietige gebeurtenis. "Een kindje overleed nog voor de geboorte in de buik van zijn moeder. Dat is natuurlijk een vreselijke gebeurtenis voor de ouders."

Van tevoren had ze gehoopt dat ze kort na twaalven het eerste nieuwjaarskindje op de wereld zou mogen zetten, maar die bevalling werd door een van haar collega's uitgevoerd. "Zelf had ik om 05.00 uur een heel leuke bevalling. De ouders waren heel blij met hun eerste kindje en met het bijzondere feit dat het op een feestdag werd geboren."

Mila met baby Luca, de 'tweede baby' van 2019 Mila Rast

Een bijkomend voordeel voor de vader was dat hij daardoor recht heeft op vijf dagen vaderschapsverlof. "Daar was hij erg blij mee", zegt Mila. Een andere vader had gisteren wat dat betreft minder geluk. Zijn kindje kwam 20 minuten voor middernacht ter wereld.

Vuurpijl in buik

Tijdens Mila's dienst, die tot 08.00 uur duurde, werden in totaal drie baby's geboren. Een vierde vrouw lag nog te bevallen toen Mila naar huis ging. Ook kwamen er vier aankomende moeders langs om iets te laten controleren. "Een van hen had bij een zwangerschap van 24 weken een vuurpijl tegen haar buik gekregen. Gelukkig was er niets aan de hand met de baby."

Tussen de bedrijven door was er om 00.00 uur ook nog tijd om met de collega's een glaasje alcoholvrije Jip en Janneke-champagne te drinken en even naar het vuurwerk te kijken. "Een collega had ook nog spelletjes meegenomen, maar die zijn in de tas gebleven. Daar hadden we geen tijd voor."

Met oliebol terugrijden

Dierenarts Caroline Stelma was van Oudjaarsdag 15.00 uur tot vanochtend 09.00 uur het aanspreekpunt in Arnhem voor baasjes met zieke dieren. "Ik verwacht niet zo heel veel drukte, omdat mensen hun dieren veelal binnenhouden", zei ze een paar dagen geleden. "Er zijn dan niet zo veel bijtincidenten en voor bange dieren worden meestal al langer van tevoren voorbereidingen getroffen."

Toch was het met name gistermiddag redelijk druk. "Ik ben tot ongeveer 19.30 uur op de praktijk bezig geweest. Daarna kon ik even naar huis om een oliebol te eten, maar een uur later werd ik al weer gebeld en moest ik met mijn oliebol nog in mijn hand terugrijden naar de praktijk."

Vooral honden

De patiënten waren dit jaar vooral honden. Zo was er eentje die voor Kerst een speciaal bot had gekregen en dat in een keer naar binnen had gewerkt. Het hondje raakte daardoor helemaal verstopt en was kotsmisselijk. Daar kon Caroline niet veel aan doen. "Het waren geen grote botresten die op de röntgenfoto in de darmen te zien waren, dus het moet gewoon via de natuurlijke weg naar buiten komen."

Triester was de hond die uit zijn riem was geglipt en werd aangereden. "In eerste instantie leek het alsof hij alleen van achter was geraakt, dus ik vroeg de eigenaren met het dier naar de praktijk te komen. Vlak voor ze er waren ging hij helaas dood. Heel triest, zeker op zo'n dag als Oudejaarsdag."

Vuurwerkmedicatie

Rond 23.00 uur was ze weer thuis, waar ze met haar gezin het nieuwe jaar kon inluiden. Champagne zat er dit jaar echter niet in vanwege haar dienst. Om 06.00 uur vanochtend werd ze alweer wakker gebeld door de bezorgde baas van de eerste patiënt van 2019: een hondje dat nog heel erg suf was van zijn vuurwerkmedicatie.

Nachtploeg NOS

En uiteraard waren er vannacht ook bij de NOS mensen aan het werk:

Ook gelukkig nieuwjaar gewenst door de nachtploeg van de NOS! NOS

STER Reclame