NOS Nieuws

Wekdienst 01/01: nieuwjaarsduik en nieuwe president in Brazilië

Gelukkig nieuwjaar! Op 1 januari is het uiteraard tijd voor de traditionele nieuwjaarsduik en in Brazilië wordt de nieuwe president beëdigd.

Deze Nieuwjaarsdag start grijs met wat lichte regen. In de loop van de dag klaart het vanuit het noorden op. Het wordt maximaal 9 graden en er waait een matige, aan zee krachtige noordwestenwind.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je deze Nieuwjaarsdag verwachten?

  • Naar verwachting zullen ruim 50.000 mensen op verschillende locaties in Nederland meedoen aan een nieuwjaarsduik. De omstandigheden voor de deelnemers zijn in verhouding goed. Rond het middaguur is het op de stranden zo'n 2 graden.
  • In Brazilië wordt de nieuwe president, Jair Bolsonaro, beëdigd. Gisteren publiceerden we een artikel over inheemse Brazilianen die vrezen voor de komst van Bolsonaro.
  • En mensen die gisteren in overtreding gingen met vuurwerk zie je vandaag níet schoonmaken. Eerder gebeurde dat traditioneel op 1 januari, maar dat past niet meer in de 'pedagogische methode' van Bureau Halt.

Wat heb je gemist?

Burgemeester Krikke van Den Haag twijfelt aan de toekomst van de vreugdevuren na de enorme vonkenregen van de afgelopen nacht. Door de wind ontstond vliegvuur. Daarbij ontstonden verschillende branden op daken van huizen en in de duinen. De politie ontruimde de boulevard; tegen toeschouwers die weigerden te vertrekken voerde de politie charges uit. Halverwege de nacht begon de brandweer met het blussen van het vreugdevuur. Krikke spreekt van een "verschrikkelijk nare situatie" en wil overleg.

Vonkenregen in Scheveningen

Lees hier een overzicht van de verschillende incidenten in Nederland van afgelopen Nieuwjaarsnacht.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Japanner rijdt in op voetgangers in Tokio: volgens de eerste berichten raakten acht mensen gewond, de dader zou met zijn daad hebben willen protesteren tegen de doodstraf in Japan.
  • Man steekt drie mensen neer in Manchester: de dader is opgepakt en de politie onderzoekt of hij terroristische motieven had.

En dan nog even dit:

Vanaf vandaag is het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat onder meer eten en drinken, de bioscoop, de sportschool en de kapper iets duurder worden.

In anderhalve minuut zie je wat er allemaal duurder wordt:

Dit wordt allemaal duurder door de btw-verhoging

Tegenover de verhoging van het btw-tarief staat dat de inkomstenbelasting omlaaggaat, en de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag omhoog. Nu het nieuwe jaar is begonnen, krijgen partners na een bevalling vijf dagen vrij in plaats van twee. En de AOW-leeftijd stijgt met vier maanden, tot 66 jaar en vier maanden.

Je kunt hier het hele overzicht lezen van wat er vanaf vandaag is veranderd.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl