NOS Sport

'We laten alles vallen en vatten post voor een dichte kleedkamerdeur'

Moetko: Russische sporters worden gediscrimineerd

In de laatste dagen van 2018 graven de verslaggevers van NOS Sport in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Jeroen Stekelenburg en zijn ontmoeting met Vitali Moetko, de vice-premier van Rusland.

"Het is vrijdag 5 januari 2018. Ik zit op het middenterrein van een ijsbaan. Zomaar een ijsbaan tijdens zomaar een wedstrijd. Dit schaatsseizoen draait alles om de Olympische Spelen van Pyeongchang. De andere toernooien zijn er slechts om je te kwalificeren of dienen als training. De resultaten van die vrijdag staan me dan ook niet meer bij. Toch is deze dag voor mij memorabel. Ik interview de vice-premier van Rusland: Vitali Moetko.

Een maand eerder ben ik in Lausanne voor de presentatie van het rapport-Schmid. Vanwege het bedrog van de Russen in Sotsji doet de Zwitser Samuel Schmid onderzoek. Eén man krijgt er in het rapport Schmid in het bijzonder van langs: Vitali Moetko.

Het IOC schorst Moetko voor het leven vanwege zijn betrokkenheid bij het door de staat aangestuurde dopingprogramma. Onder grote druk treedt Moetko een maand later af als voorzitter van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap voetbal. Hij is het zwarte schaap van de internationale sportwereld."

Dichte kleedkamerdeur

"Diezelfde Moetko is op 5 januari 2018 toeschouwer bij de EK afstanden in Kolomna. Alsof er niks aan de hand is. Nederlandse collega's zien hem een kleedkamer in verdwijnen. Het gonst door het ijsstadion: Moetko is hier. Ook op het middenterrein komt het bericht aan.

We laten alles uit onze handen vallen en vatten post voor een dichte kleedkamerdeur. Het duurt zeker drie kwartier, maar dan komt Moetko naar buiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl