Een deurwaarder in actie in Delft
NOS Nieuws

Zorgen over uitstel beschermingswet voor mensen met schulden

Een wet die met ingang van morgen mensen met schulden beter moet beschermen tegen deurwaarders en overheidsdiensten is uitgesteld. Medio november heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat het zeker twee jaar langer gaat duren, omdat de Belastingdienst en het UWV meer tijd nodig hebben om de systemen op orde te krijgen.

De uitvoering ervan is voor de organisaties ingewikkeld en ingrijpend. Er zijn veel partijen bij betrokken en het vraagt aanpassingen op ICT-gebied, zegt een woordvoerder van Van Ark in Trouw.

In de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is afgesproken dat de zogenoemde beslagvrije voet van mensen met schulden beter wordt berekend. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waar schuldeisers niet aan mogen komen.

Nu moeten mensen met schulden zelf allerlei informatie aanleveren over bijvoorbeeld toeslagen en woonlasten om de beslagvrije voet te bepalen. Het aanleveren van informatie gaat vaak verkeerd, waardoor de beslagvrije voet in driekwart van de gevallen te laag wordt ingeschat. Daardoor hebben mensen soms een paar honderd euro per maand minder te besteden.

Maatschappelijke prijs hoog

In de nieuwe wet wordt niet degene met de schuld, maar de deurwaarder verantwoordelijk voor het verzamelen van de informatie waarop de beslagvrije voet wordt gebaseerd. De Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV moeten daarvoor gegevens aanleveren, en dat blijkt complexer dan gedacht. "Beide organisaties worden geconfronteerd met grote uitdagingen op ict-gebied", schrijft staatssecretaris Van Ark in haar brief aan de Tweede Kamer.

Schuldexperts reageren in Trouw bezorgd op het uitstel van de wet die mensen met schulden moet beschermen. "Je hebt het hier over mensen die vaak niet eens genoeg geld hebben om te eten", zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht in de krant. "Het wordt nu als een gegeven gecommuniceerd dat de wet wordt uitgesteld, maar de maatschappelijke prijs is erg hoog."

Voorzitter Marco Florijn van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, zegt in Trouw dat iedereen snakt naar de nieuwe wet. "Ik wil best geloven dat er ict-problemen zijn, als het maar de hoogste prioriteit heeft om dit op te lossen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl