Nuis wint goud op 1.000 meter, voor Krol en Verbij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kjeld Nuis is voor de vijfde keer Nederlands kampioen geworden op de 1.000 meter. Bij de KPN NK afstanden in Heerenveen won de olympisch kampioen overtuigend in een tijd van 1.08,16.

Nuis zegevierde begin november bij het WB-kwalificatietoernooi in 1.07,95 en knalde twee weken geleden naar 1.07,80 bij de wereldbekerwedstrijden. Dit keer bleef hij niet onder de 1.08, maar zijn 1.08,16 was voldoende voor de titel.

Thomas Krol was 0,1 langzamer dan Nuis en legde beslag op het zilver. Kai Verbij, die de titel de afgelopen twee jaar won, moest met 1.08,54 genoegen nemen met brons.

Nuis, Krol en Verbij plaatsten zich daarmee op de 1.000 meter voor de WK afstanden, in februari in Inzell.

Ticket voor EK sprint

Het trio staat ook bovenaan in het combinatieklassement van de 500 en 1.000 meter en dat betekent dat ze een startbewijs hebben voor de EK sprint, over twee weken in Collalbo.

Nuis: 'Ik heb drie heel mooie tickets binnen'

Nuis reageerde na zijn nationale titel ouderwets zelfverzekerd. "Ik wist dat ik hem zou winnen, al na de opening. Ik kon de hele tijd zo'n lekker ritme rijden en kon blijven springen in de bochten. Het was gewoon skiën."

De tevreden Nuis plaatste zich in Heerenveen voor de WK afstanden op de 1.000 en 1.500 meter en voor de EK sprint. "Ik heb drie hele mooie tickets binnen. In Inzell gaan we heel hard rijden. En Collalbo wordt ook echt heel mooi."

Verbij: 'Mooi dat je WK-ticket binnen hebt, maar moest van ver komen'
Uitslag 1.000 meter (m)

STER reclame