AFP

Goedemorgen! Vandaag zijn de presidentsverkiezingen in Congo en op het NK afstanden in Heerenveen wordt onder meer de 5 kilometer voor vrouwen en de 10 kilometer voor mannen geschaatst.

Infoplaza.nl

Het blijft vandaag grijs door bewolking en nevel. Later in de middag en vanavond kan er ook wat lichte regen of motregen vallen. Het wordt ongeveer 8 graden en er waait een matige westelijke wind, kracht 3 of 4. Op oudejaarsdag verandert er weinig, het blijft grijs en behoorlijk zacht, met een middagtemperatuur van 8 of 9 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag zijn de presidentsverkiezingen in Congo. Eigenlijk hadden deze verkiezingen al in 2016 moeten plaatsvinden, maar de regering van Kabila stelde deze steeds uit vanwege geweld. Kabila zelf is niet meer verkiesbaar.
  • We blikken vanavond om 21.20 uur terug op het afgelopen jaar in het NOS-jaaroverzicht op NPO 1.
  • Op het NK Afstanden in Heerenveen starten om 13.10 uur de vrouwen op de 5000 meter, gevolgd door de 10 kilometer mannen, de 1000 meter mannen en vrouwen en de massastart.

Wat heb je gemist?

Drie passagiersvliegtuigen met in totaal honderden mensen aan boord zijn elkaar vorige week zondag gevaarlijk dicht genaderd in het luchtruim boven de Indiase hoofdstad Delhi. Daarbij was ook een KLM-toestel betrokken, dat op weg was naar Bangkok.

Ander nieuws uit de nacht:

  • In de Servische hoofdstad Belgrado gingen gisteren voor de vierde opeenvolgende zaterdag duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de regering van president Vucic.
  • Bangladesh stemt voor een nieuw parlement. De uitslag lijkt bij voorbaat al vast te staan. Premier Hasina (71,) die al tien jaar aan de macht is, mikt op een derde ambtstermijn op rij.
  • In Engeland is actrice June Whitfield op 93-jarige leeftijd overleden. In Nederland is zij het bekendst van haar rol als moeder van Edina Monsoon (Jennifer Saunders) in de cult-sitcom Absolutely Fabulous. Kijk hieronder naar een fragment met Whitfield uit de serie:

En dan nog even dit:

Deze onbekende Nederlanders kwamen dit jaar van de ene op de andere dag in het nieuws en werden het gesprek van de dag. Mechteld Geesing stond eind maart in haar lingerie in de Panaroma en werd drie weken later ontslagen, make-up-artiest Annemieke Tip werd bedreigd omdat haar creaties racistisch zouden zijn.

Politieagent Zefanja Engberts brak beide hielbenen toen hij door een brand werd ingesloten en zich moest laten vallen van de tweede verdieping van een flatgebouw en de Rotterdamse Britt beviel eind augustus onverwacht in Egypte van een baby en mocht het land niet uit omdat de vader van de baby niet bekend is.

Hoe gaat het met ze en hoe kijken ze terug op hun 2018?

Fijne dag!

STER reclame