Een KLM-toestel vertrekt vanaf Schiphol.
NOS NieuwsAangepast

'KLM-toestel betrokken bij bijna-ongeluk boven New Delhi'

Drie passagiersvliegtuigen met in totaal honderden mensen aan boord zijn elkaar vorige week zondag gevaarlijk dicht genaderd in het luchtruim boven de Indiase hoofdstad New Delhi. Daarbij was ook een KLM-toestel betrokken, dat op weg was naar Bangkok. Door de waarschuwingssystemen van de vliegtuigen en ingrijpen van de verkeersleiding werd een ongeluk voorkomen, schrijft India Today.

Het ging om KLM-vlucht KL 875 naar Bangkok. Dat toestel bevond zich op een hoogte van 33.000 voet, ruim 10 kilometer. Vlak daaronder bleken een toestel van het Amerikaanse National Airlines en een van EVA Air uit Taiwan te dicht op elkaar te vliegen. De piloten van die beide vluchten werden daarop attent gemaakt door hun waarschuwingssystemen.

Bij de manoeuvres die toen volgden om elkaar te ontwijken en op de voorgeschreven afstand van elkaar te komen, dreigden de drie vliegtuigen elkaar juist telkens dichter te naderen. Uiteindelijk is het goed afgelopen. De Indiase luchtvaartautoriteiten onderzoeken het incident.

'Veiligheid grootste goed'

KLM zegt dat het incident geen invloed op de veiligheid heeft gehad. "Als vliegtuigen op een bepaalde afstand van elkaar zijn, gaat er een alarm af in de cockpit. Dat heeft een hele ruime marge omdat veiligheid het grootste goed is. Onze piloot heeft er niets van gemerkt", zegt een woordvoerder. Hoe groot die marge is, wil ze niet zeggen.

Een Nederlander die zegt dat hij aan boord was van het KLM-toestel heeft aan de NOS laten weten dat hij niets vreemds heeft gemerkt. Ook zegt hij niet te zijn geïnformeerd tijdens de vlucht van Amsterdam naar Bangkok. Hij is vanuit de Thaise hoofdstad doorgevlogen naar zijn vakantiebestemming Phuket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl