Poolreiziger Louis Rudd Rene Koster

Voor de tweede keer in een week is het iemand gelukt om de Zuidpool alleen over te steken zonder enige vorm van hulp. De Brit Louis Rudd (49) kwam gisteren over de finish, twee dagen nadat de Amerikaan Colin O'Brady dat als eerste had gedaan.

O'Brady en Rudd hadden er een wedstrijdje van gemaakt, nadat ze elkaar bij hun vertrek naar Antarctica in Zuid-Chili voor het eerst hadden ontmoet. Rudd lag aanvankelijk voor, maar werd na de eerste week ingehaald door O'Brady. Die voorsprong gaf de Amerikaan de rest van de 1500 kilometer lange tocht niet meer op.

Op Instagram schrijft O'Brady over het moment dat hij Rudd persoonlijk kon feliciteren. "Het is geweldig om hem te zien. We hebben een levenslange band nu we beiden deze epische reis hebben volbracht."

De prestatie van beide heren is uniek. Er zijn eerder avonturiers geweest die de Zuidpool alleen doorkruisten, maar zij werden onderweg bevoorraad of gebruikten vliegers om zichzelf voort te trekken.

Rudd deed de recordpoging ter ere van zijn overleden vriend en mentor Henry Worsley, die twee jaar geleden op Antarctica stierf tijdens een solotrektocht. Hij had een vlag bij zich met het familiewapen van Worsley. "Het is een geweldige eer dat het me is gelukt om die vlag met succes naar de overkant te brengen", zei Rudd tegen de BBC.

STER reclame