Smit verrast met nationale titel op 500 meter

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Smit verrast met nationale titel op 500 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Janine Smit heeft bij de KPN NK afstanden in Heerenveen voor een verrassing gezorgd door de 500 meter te winnen. De 27-jarige Friezin hield de aanstormende jeugd achter zich en zegevierde in een persoonlijk record van 38,22.

Letitia de Jong won zilver, het brons was voor Jutta Leerdam. Samen met Smit plaatsen zij zich daarmee voor de WK afstanden, die in februari in Inzell worden verreden.

Bij afwezigheid van de kampioenen van de afgelopen tien jaar lag de strijd om de titel op de kortste afstand helemaal open. Smit was acht keer op rij in de toptien geëindigd, maar haalde pas één keer het podium: drie jaar geleden won ze zilver.

Snelste tijd ooit op NK

Smit sloeg haar slag met de snelste tijd ooit gereden op een NK. De 25-jarige De Jong haalde met 38,31 voor het eerst het podium. De 19-jarige topfavoriete Leerdam stelde enigszins teleur met 38,41.

Shorttrackster Suzanne Schulting, onlangs uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, wist zich niet in de buurt van het podium te schaatsen. Met een tijd van 39,25 werd ze vijftiende.

'Niet geslapen van de zenuwen'

"Ik wist dat ik goed was, maar dit had ik echt niet verwacht", reageerde de kersverse kampioene, die in de aanloop naar de wedstrijd veel last van nervositeit had.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nationaal kampioene Smit: 'Niet geslapen van de zenuwen'

"Ik was echt heel zenuwachtig en heb de hele nacht niet geslapen", vertelde Smit. "Ik heb mezelf opgevreten, omdat ik dacht: shit, ik heb niet genoeg geslapen! Maar ik ben heel blij. Ik heb op de training goede dingen laten zien, en nu ook in de wedstrijd."

Bij de KPN NK afstanden verdient de topdrie van iedere afstand een ticket voor de WK afstanden. Alleen bij de 5.000 meter voor vrouwen en 10.000 meter voor mannen gaat het om de toptwee.

De deelnemers voor de EK sprint en de EK allround worden geselecteerd op grond van een combiklassement. Voor de sprinters is het een klassement over de 500 en 1.000 meter en voor de allrounders over de 1.500 meter en de 3.000 meter (vrouwen)/5.000 meter (mannen).

Uitslag 500 meter (v)

STER Reclame