Smit verrast met nationale titel op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Janine Smit heeft bij de KPN NK afstanden in Heerenveen voor een verrassing gezorgd door de 500 meter te winnen. De 27-jarige Friezin hield de aanstormende jeugd achter zich en zegevierde in een persoonlijk record van 38,22.

Letitia de Jong won zilver, het brons was voor Jutta Leerdam. Samen met Smit plaatsen zij zich daarmee voor de WK afstanden, die in februari in Inzell worden verreden.

Bij afwezigheid van de kampioenen van de afgelopen tien jaar lag de strijd om de titel op de kortste afstand helemaal open. Smit was acht keer op rij in de toptien geëindigd, maar haalde pas één keer het podium: drie jaar geleden won ze zilver.

Snelste tijd ooit op NK

Smit sloeg haar slag met de snelste tijd ooit gereden op een NK. De 25-jarige De Jong haalde met 38,31 voor het eerst het podium. De 19-jarige topfavoriete Leerdam stelde enigszins teleur met 38,41.

Shorttrackster Suzanne Schulting, onlangs uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, wist zich niet in de buurt van het podium te schaatsen. Met een tijd van 39,25 werd ze vijftiende.

'Niet geslapen van de zenuwen'

"Ik wist dat ik goed was, maar dit had ik echt niet verwacht", reageerde de kersverse kampioene, die in de aanloop naar de wedstrijd veel last van nervositeit had.

Nationaal kampioene Smit: 'Niet geslapen van de zenuwen'

"Ik was echt heel zenuwachtig en heb de hele nacht niet geslapen", vertelde Smit. "Ik heb mezelf opgevreten, omdat ik dacht: shit, ik heb niet genoeg geslapen! Maar ik ben heel blij. Ik heb op de training goede dingen laten zien, en nu ook in de wedstrijd."

Uitslag 500 meter (v)

STER reclame