Agenten vlak na de aanslag op de toeristenbus
NOS NieuwsAangepast

Veertig vermoedelijke militanten gedood in Egypte

Bij drie operaties van Egyptische veiligheidstroepen zijn volgens de Egyptische autoriteiten veertig terroristen gedood. Ze zouden aanslagen hebben willen plegen op kerken, overheidsinstellingen en toeristen. In schuilplaatsen zijn wapens en explosieven gevonden.

Nog eens elf militanten zouden zijn gearresteerd. Bij de operaties deden veiligheidstroepen invallen in Noord-Sinaï en in Gizeh, een voorstad van Caïro. Daarbij zouden vuurgevechten zijn uitgebroken. Of er ook overheidstroepen zijn omgekomen, is onduidelijk.

De operaties lijken niets te maken te hebben met de aanslag met een bermbom op een toeristenbus van gisteravond. Daarbij kwamen drie Vietnamezen en een Egyptische gids om het leven en raakten tien mensen gewond.

Acties geïntensiveerd

Op het schiereiland Sinaï is een tak van terreurgroepering IS actief. De afgelopen jaren werden honderden militairen en agenten gedood bij aanslagen. "Sinds de heel grote aanslag op de moskee van vorig jaar, zijn acties tegen IS in Sinaï geïntensiveerd", zegt correspondent Marcel van der Steen. Bij die aanslag kwamen ruim 300 mensen om het leven.

Ook dit jaar doodden de autoriteiten strijders. Volgens het leger werden op 11 februari zestien extremisten gedood. En bij gevechten in april tussen islamistische opstandelingen en Egyptische militairen sneuvelden acht militairen en kwamen veertien rebellen om het leven, meldde het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl