Een korjaal (archieffoto) ANP

Bij een ongeluk met een kleine houten passagiersboot, een korjaal, zijn in Suriname ten minste zeven mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde gisteren op de Coppenamerivier, in het noordwesten van het land.

De korjaal vervoerde 31 inwoners van het indianendorp Corneliskondre naar Kalebaskreek en was in verband met het stormachtige weer pas rond middernacht vertrokken.

Volgens ooggetuigen was de rivier onstuimig en sloeg er een grote golf in de korjaal. De inzittenden vluchtten naar één kant van de boot, waardoor die omsloeg.

Geen zwemvest

Alle slachtoffers, onder wie vier kinderen, zijn inwoners van de twee dorpen. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar de hoofdstad Paramaribo. Een vrouw en twee kinderen worden nog vermist. Volgens overlevenden droegen de passagiers geen zwemvest, hoewel dat in Suriname verplicht is.

De Surinaamse regering heeft "met grote ontsteltenis" gereageerd. President Bouterse zegt ontroerd te zijn en heeft met de ministers van Justitie en Defensie nabestaanden bezocht en gecondoleerd.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is geschokt en heeft medeleven betuigd. "De inheemse gemeenschap is in diepe rouw gedompeld", zegt de vereniging. "Er bestaan uitgebreide familiebanden tussen de dorpen. Het verdriet wordt groter omdat zoveel gezinsleden uit verschillende families zijn omgekomen."

De nationale hulpdiensten hebben ter plekke steun aan de bevolking en overlevenden verleend. President Bouterse heeft de autoriteiten opgedragen erop toe te zien dat alle korjalen zijn uitgerust met zwemvesten en dat de passagiers die dragen.

STER reclame