Inspectie bij een verkooppunt van vuurwerk
NOS Nieuws

Minder verkooppunten voor vuurwerk door dure veiligheidsregels

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Het aantal vuurwerkverkooppunten in Nederland blijft dalen. In 2014 kon nog vuurwerk worden aangeschaft op zo'n 1500 plekken, dit jaar zijn het er naar schatting 1300, zegt de belangenvereniging van vuurwerkverkopers. In de regio Rotterdam-Rijnmond gaat de afname nog sneller: van 113 in 2014 tot 75 dit jaar, een afname met 34 procent, blijkt uit cijfers van de milieudienst Rijnmond.

Sinds gisteren zijn dagelijks zeker vijf inspectieteams van de milieudienst op pad om vuurwerkverkopers te controleren. "We letten dan vooral op het gedrag. Is het vuurwerk op de juiste manier opgeslagen, bijvoorbeeld. Elk verkooppunt van vuurwerk wordt gecontroleerd, sommige meer dan eens", zegt controleur Christian van Santen.

Gisteren nog overtredingen

Bij verkoper Marten Mons in Rotterdam-Hoogvliet is alles in orde, constateren Van Santen en zijn collega Pascal van Bend. Maar gisteren werden bij twee andere verkopers overtredingen vastgesteld. Bij de een was een deur niet afgesloten, de ander had tegen de regels in alvast vuurwerk van verschillende categorieën in de winkel klaargezet terwijl de verkoop nog niet was begonnen.

De teams van Milieudienst Rijnmond controleren alle verkooppunten in Rotterdam:

Steeds minder plekken om vuurwerk te kopen in Nederland

Ieder jaar na de zomer gaan inspecteurs van de milieudienst al bij een aantal verkopers langs om te kijken of de voorzieningen zoals opslagplaatsen en sprinklerinstallaties in orde zijn. De regels zijn streng, vooral omdat een aantal verkooppunten in woonwijken staat.

De strenge regels en controles zijn waarschijnlijk redenen waarom het aantal verkooppunten afneemt, vermoedt Van Santen. "Rotterdam heeft een streng beleid als het gaat om vuurwerkverkoop en dat straalt langzaam ook door naar andere gemeenten in de regio. Zo had Barendrecht vorig jaar nog vier verkooppunten en nu nog maar twee. Dat is echt beleid."

Pyrotechniek

Een andere reden voor de afname is dat kleine verkooppunten, zoals ijzerwinkels en fietsenmakers, door de strenge regels steeds moeilijker kunnen concurreren met de grote, denkt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Om aan de veiligheidseisen te voldoen moet er vaak voor tienduizenden euro's worden geïnvesteerd. Als een winkel ophoudt te bestaan, heeft een opvolger vaak geen zin om zoveel te investeren.

Ook de Hoogvlietse ondernemer Mons heeft tienduizenden euro's in zijn zaak moeten stoppen, in onder meer opslagruimtes onder zijn winkel. Op de eerste verkoopdag is het nog rustig in de winkel, maar dat zal morgen anders zijn, denkt hij.

De trend dit jaar is de verkoop van grote pakketten geschakeld siervuurwerk. "Dat steek je aan en vervolgens kan je tien minuten met champagne in je hand staan te genieten. Die trend is vorig jaar begonnen en zet dit jaar duidelijk door", aldus Mons.

Vandaag is het wel zover en mag er vuurwerk worden verkocht. Op tal van plekken was het al behoorlijk druk:

Vuurwerkverkoop van start

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl