Jaap Stam moet PEC Zwolle voor de eredivisie behouden
NOS VoetbalAangepast

PEC Zwolle vindt in Stam nieuwe trainer

Jaap Stam is de komende anderhalf jaar trainer van PEC Zwolle. De oud-international is vandaag gepresenteerd als opvolger van John van 't Schip, die onlangs werd ontslagen vanwege teleurstellende resultaten. Halverwege het seizoen staat PEC zestiende.

Direct na het vertrek van Van 't Schip zong de naam van Stam al rond in Zwolle, waar de voormalig verdediger de nummer één kandidaat was. De 46-jarige Stam begon zijn professionele loopbaan begin jaren negentig bij Zwolle.

'Vanaf moment één een match'

Na het ontslag van Van 't Schip, negen dagen geleden, hoefde de Overijsselse club niet lang na te denken. "We hebben snel de stap gezet om met Jaap in contact te komen. Vanaf moment één is gebleken dat we een match hadden. We zijn snel tot overeenstemming gekomen", zei voorzitter Adriaan Visser.

Heel veel tijd gunde de club zichzelf ook niet bij het vinden van een opvolger voor Van 't Schip. "We hebben een situatie waarin we door moeten. We konden hier niet te lang bij stilstaan. Op 3 januari begint de groep weer te trainen, dan gaan we op trainingskamp."

Gert Peter de Gunst en Said Bakkati nemen als assistenten plaats naast Stam op de bank. Laatstgenoemde werkte ook met Stam bij Jong Ajax en Reading.

Internationale top

De professionele carrière van Stam begon in 1992, toen PEC Zwolle hem weghaalde bij amateurclub DOS Kampen. Het bleek de opmaat voor een route naar de internationale top. Via SC Cambuur, Willem II en PSV kwam de robuuste speler terecht bij Manchester United, Lazio en AC Milan, alvorens hij zijn loopbaan afsloot bij Ajax.

Tevens kwam hij tot 67 interlands. Zijn afscheidsduel speelde hij in 2008 in het stadion van Zwolle.

Jaap Stam als speler van Manchester United

Stam begon zijn trainerscarrière ook bij PEC, waar hij tussen 2009 en 2013 als teammanager, trainer van de beloften en als assistent-coach bij het eerste elftal werkzaam was. Daarna vertrok hij om bij Ajax te werken.

De laatste jaren was Stam werkzaam in de Engelse Championship. Het lukte hem net niet om Reading naar de Premier League te brengen. In de finale van de play-offs op Wembley verloor hij met zijn elftal na het nemen van strafschoppen van Huddersfield Town.

Daarna kwam de klad erin: in maart werd hij ontslagen bij Reading.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl