Anthony van Assche
NOS Sport

Gestopte turner Van Assche wil zijn zoontje straks nog kunnen optillen

Hij kwam in actie op zeven Europese kampioenschappen. Turnde vijf maal temidden van de besten van de wereld. Zijn hoogtepunt? De nationale titel in 2009. Toch heeft Anthony van Assche niet eens een Wikipedia-pagina.

De 29-jarige Zeeuw is sinds kort gestopt met turnen. Waarom zijn carrière niet genoeg is voor een pagina in de digitale encyclopedie? "Ik was altijd een beetje de gezellige jongen die iedereen bij elkaar hield. Het is altijd Epke, Yuri en Jeffrey geweest", verwijst Van Assche naar respectievelijk topturners Zonderland, Van Gelder en Wammes.

"Maar dat soort jongens hebben ook een team nodig voor de successen." Zijn doel was altijd: deelname aan de Olympische Spelen. Die haalde hij niet. "Tuurlijk wilde ik zelf ook presteren. Maar door de vele blessures ging het vaak net niet zoals ik wilde."

Van Assche (29) turnde in de schaduw van Epke, Yuri en Jeffrey

Sinds anderhalve maand is hij turner af. Het blessureleed werd hem te veel. "De laatste anderhalf, twee jaar twee keer een liesbreuk, een pees afgescheurd," somt hij op. "Door die tweede liesbreuk kon ik niet meer zes onderdelen doen. Toen had ik zoiets van: het is ook wel klaar."

"Die 23 jaar topsport doet wel wat met je lichaam natuurlijk. Als je wat ouder wordt, ga je dat merken. En ik wil mijn zoontje straks ook nog kunnen optillen."

Junior is bijna 'eng goed'

Van Assche richt zich vanaf nu op het trainerschap. Zijn voornaamste pupil? Zijn zoontje, dat wel een half jaar moest zeuren bij zijn vader voordat hij de turnhal in mocht. "Ik moest hem tegenhouden, hij was te jong. Hij is nu vijf. Hij is de jongste van de groep. Ik vind hem bijna eng goed, al zeg ik het zelf. Hij heeft wel talent, ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl