Gendarmerie de la Savoie
NOS Nieuws

Jongen in lawine dankt leven aan speurhond Gétro, 'de held van de dag'

De 12-jarige jongen die gisteren in de Alpen levend onder een pak sneeuw vandaan werd gehaald, heeft zijn leven te danken aan speurhond Gétro en zijn baasje Raphaël Chauvin, hondenbegeleider van de politie. Het speurderskoppel wordt een dag na het incident bejubeld door de Franse autoriteiten.

De jongen was met zes familieleden off-piste gaan skiën in Alpengebied La Plagne, toen de groep vermoedelijk zelf de lawine veroorzaakte. Alleen de jongen raakte vermist. Hij kon na 40 minuten aan de rand van de lawine worden bevrijd.

Hij maakt het naar omstandigheden goed en ligt ter observatie in het ziekenhuis in Grenoble. Volgens de eerste berichten brak hij zijn been, maar dat blijkt mee te vallen.

Zo zag de reddingsoperatie eruit:

Zo werd jongen (12) na 40 minuten onder sneeuw vandaan gehaald

Bij de zoekactie werd geen gebruik gemaakt van een DVA, ook wel lawinepieper genoemd. De jongen had deze namelijk niet bij zich.

"Het wonderbaarlijke reddingsapparaat was de reukcomputer van de hond", zegt Guy Anciaux tegen radiostation France Bleu. Hij leidt honden op die voor reddingsoperaties bij lawines worden gebruikt. Honden zoals Gétro krijgen een training van minstens twee jaar. "We dachten dat alle technologische ontwikkelingen uiteindelijk deze manier zouden vervangen", zegt Anciaux. "Niet dus."

'Een wonder!'

De reddingsoperatie is ook bij de Franse autoriteiten niet onopgemerkt gebleven. "Applaus voor dit geweldige paar, want het vinden van een levend persoon in de sneeuw zonder DVA na 15 minuten is een wonder!", schreef de politie van het Franse departement Savoie op Facebook.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner sprak op Twitter zijn dank uit voor de actie van Chauvin en Gétro. "Bravo voor deze #helden van de dag!", schreef hij.

Bij reddingsoperaties na lawines vormen de genoemde 15 minuten een kritieke grens. "Wanneer je 15 minuten onder de sneeuw vastzit, is de kans op overleven 10 procent. Hij heeft veel geluk gehad", zegt pistebeheerder Luc Nicolino tegen lokale media.

De jongen werd honderden meters meegesleurd, maar verdween niet onder een metersdikke laag sneeuw en slikte geen sneeuw in. "Hij had het geluk dat hij aan de oppervlakte bleef", zegt Nicolino. "Hij was bedekt onder een laag van zo'n 40 centimeter." Volgens de hulpdiensten heeft ook de slechte sneeuwkwaliteit een belangrijke rol gespeeld. Daardoor was luchtcirculatie mogelijk.

Volgens Nicolino onderschatten skiërs vaak de gevaren. "Er bestond op deze hoogte een risico van 3 op een schaal van 5. In de hoofden van veel skiërs staat dit 'gemiddelde risico' gelijk aan 'laag risico'."

Een beheerder van het skigebied en reddingswerker Chauvin vertellen over de operatie:

Kind overleeft 40 minuten onder lawine in Franse Alpen

Raphaël Chauvin vindt alle lof voor zijn optreden overdreven. "Iedereen heeft zijn rol gespeeld", zegt hij tegen Le Dauphiné Libéré. "We zijn ervoor om zo goed mogelijk te zoeken. Ik vind niet dat we mensen helden moeten noemen."

Het speurkoppel werkt elke dag samen. "Gétro zoekt in de winter naar mensen onder lawines, in de zomer speurt hij naar vermisten zonder sneeuw." Chauvin is te spreken over Gétro, met wie hij nu zes jaar samenwerkt. "Ik heb geluk met mijn hond. Hij is lief, efficiënt en makkelijk om mee te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl