Rusada-baas doet emotionele oproep aan Poetin

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusada-baas roept Poetin op mee te werken met WADA
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Joeri Ganoes, het hoofd van het Russische antidopingbureau Rusada, heeft zich in een emotionele videoboodschap gericht tot president Vladimir Poetin. Hij riep de baas van het land op ervoor te zorgen dat Rusland meewerkt aan het beschikbaar stellen van gegevens van dopingtesten van Russische sporters aan wereldantidopingbureau WADA.

Het WADA maakte afgelopen september een eind aan de schorsing van Rusada die drie jaar geleden inging nadat was gebleken dat het dopinglaboratorium in Moskou betrokken was geweest bij grootscheeps en door de staat gestuurd dopinggebruik.

Een voorwaarde voor het opheffen van de schorsing was wel dat voor het einde van dit jaar openheid van zaken zou zijn gegeven. In het laboratorium liggen namelijk nog urinestalen en elektronische gegevens opgeslagen waarmee eventuele Russische dopingzondaars alsnog ontmaskerd kunnen worden.

Lege handen

Een bezoek van WADA-onderzoekers aan Moskou liep vorige week vrijdag echter op niks uit. De delegatie verliet Rusland met lege handen, omdat de Russische wetgeving dwars lag. Ganoes vreest nu dat met de vertraging de Russische sport wordt geschaad. "Als het WADA opnieuw onze accreditatie afneemt, zal dat de Russische sport isoleren."

De eerdere schorsing van het Rusada had er immers toe geleid dat Russische sporters niet welkom waren op tal van sportevenementen, tot aan de Olympische Winterspelen van Pyeongchang toe. Alleen aantoonbaar 'schone' sporters uit Rusland mochten daar onder neutrale vlag aan de start verschijnen.

Jelena Isinbajeva EPA

"We staan aan de rand van de afgrond en ik vraag u het heden en de toekomst van schone sport te beschermen", aldus Ganoes in zijn videoboodschap. "Dit moet snel worden opgelost."

Isinbajeva

Eerder op de dag liet ook oud-atlete Jelena Isinbajeva van zich horen. De tweevoudig olympisch kampioen polsstokhoogspringen, die tegenwoordig lid is van de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité, noemde de situatie nijpend en verzocht de Russische officials tegemoet te komen aan de wensen van het WADA.

STER Reclame