De Saudische koning Salman AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Koning Salman vervangt minister na Khashoggi-moord

De Saudische koning Salman heeft een aantal mensen op hoge posten vervangen, zoals minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir. De maatregel wordt in verband gebracht met de zwaar bekritiseerde positie van Saudi-Arabië vanwege de moord op de kritische journalist Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul.

Volgens Turkije was de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman op de hoogte van de moordplannen. Maar Saudische onderzoekers zeggen dat hij er niets mee te maken heeft. Saudi-Arabië heeft elf mensen aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord, en de doodstraf tegen vijf van hen geëist.

Verder krijgt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken te maken met de discussie in de VS over het intrekken van de steun aan de oorlog in Jemen, waarin de Amerikanen samen met Saudi-Arabië optrekken.

Gematigde figuur

Adel al-Jubeir was ruim drie jaar minister van Buitenlandse Zaken en was de spreekbuis van de Saudische autoriteiten in de zaak-Khashoggi. Hij werd gezien als een gematigde figuur.

Analisten van de Arabische wereld zeggen dat zijn vertrek er al langer aan zat te komen, omdat Jubeir werd beschouwd als een van de restanten van het tijdperk van koning Abdullah. Zijn vertrek zou kroonprins Mohammed, die de macht van zijn vader Salman steeds meer overneemt, steviger in het zadel helpen.

Zondebok

Het vertrek van Jubeir komt precies op het juiste moment voor kroonprins Mohammed, zegt een arabist bij de Arabische zender Al Jazeera. "Hij wilde iemand die hij als zondebok kon gebruiken. Want de Saudische consul-generaal in Istanbul was erg betrokken bij de moord op Khashoggi en die viel onder Jubeir."

De minister van Financiën Ibrahim al-Assaf neemt zijn plaats in. Hij werd vorig jaar in de strijd tegen corruptie enige tijd vastgezet in een luxehotel, maar werd later wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Ook de baas van de nationale garde en enkele hoofden van Saudische adviesraden worden vervangen.

STER reclame