Een lokale visserman kijkt naar zijn beschadigde boot AFP
NOS Nieuws Buitenland

Indonesië ruimt op na tsunami: 'Ik ben alles kwijt'

Duizenden Indonesiërs in het rampgebied van West-Java en Zuid-Sumatra proberen de draad weer op te pakken na de verwoestende tsunami van afgelopen week. Inwoners van het gebied proberen de beschadigde gebouwen weer te herstellen en ruimen troep op straat op.

Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt. Zo ook Muhamad Sarta. Hij is na het zakken van het waterpeil terug naar zijn huis gegaan. "Ik ben alles kwijt: niet alleen mijn huis, maar ook alle spullen die erin lagen", zegt de boer, terwijl hij zijn de vloer van zijn verwoeste huis probeert schoon te vegen. "Alles wat ik had, is in het water verloren gegaan. Ik heb geen geld en ik kan nergens heen."

Indonesië ruimt en bouwt weer op na tsunami

Voor de meeste Indonesiërs is naar huis gaan nog geen optie. Niet alleen omdat veel van de woningen vernield zijn, maar ook vanwege de angst voor een nieuwe tsunami. Saminah durft ook niet. "Elke keer als het waterpeil stijgt, ben ik bang", zegt ze.

De Indonesische autoriteiten bevestigen het gevaar. Inwoners krijgen het advies om minstens 500 meter tot 1 kilometer van de kust af te blijven.

Ook het huis van Saminah is verwoest, maar de fundering van het gebouw is behouden gebleven. "Ik zou graag mijn handel aan het strand weer oppakken, maar ik durf niet. Daarom woon ik nu met al mijn buren in een schuilplaats op een veiligere plek."

Wassen

Een Indonesische wasmiddelfabrikant biedt gratis wasbeurten voor de slachtoffers van de tsunami aan. "Omdat de hulpverleners in het gebied het al druk genoeg hebben", zegt Daniel Sibero, van het bedrijf dat de dienst aanbiedt.

De inwoners van het gebied maken gretig gebruik van het aanbod. Eén van hen, Salimah, vindt het erg behulpzaam van het bedrijf. "Mijn huis is vernietigd en ik heb geen tijd heeft om de kleding van mijn familie te wassen."

Nieuwe tsunami

De tsunami, die na het uitbarsten van vulkaan Anak Krakatau veel Indonesiërs verraste, kostte het leven aan meer dan 429 mensen. Anak Krakatau is nog steeds actief en door het slechte weer zou de verzwakte wand van de vulkaan kunnen bezwijken. De Indonesiërs vrezen daarom voor een nieuwe, nog grotere tsunami.

STER reclame