Donald en Melania Trump op de luchtmachtbasis in Irak Reuters

President Trump en zijn vrouw Melania hebben een verrassingsbezoek gebracht aan in Irak gelegerde Amerikaanse militairen. Volgens het Witte Huis zijn de twee op Eerste Kerstdag 's avonds laat in het vliegtuig naar het Midden-Oosten gestapt. Er was geen ontmoeting met de Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi.

Op de terugweg van het bezoek landde het vliegtuig van Trump, de Air Force One, vannacht in Duitsland om bij te tanken. Op de basis in Ramstein sprak de president met een aantal manschappen.

Strijdgebied

Amerikaanse presidenten brengen rond de Kerst vaak een bezoek aan militairen. Het is Trumps eerste bezoek aan troepen in een strijdgebied. Hij reisde naar de al-Asad-luchtmachtbasis ten westen van Bagdad om de militairen te bedanken voor hun inzet voor de VS, hun succes en hun opoffering. Ook heeft hij ze een vrolijk kerstfeest gewenst.

Veel militairen maakten van de gelegenheid gebruik om een selfie met de president te maken:

Trump verrast militairen in Irak

Trump heeft gezegd dat hij niet voornemens is om de Amerikaanse militairen uit Irak terug te trekken. Trump maakte vorig week bekend dat hij alle militairen uit Syrië haalt. Dat besluit leidde tot veel kritiek en het vertrek van de minister van Defensie Mattis. Tijdens zijn bezoek aan Irak verdedigde Trump opnieuw zijn Syrië-besluit. "We worden weer gerespecteerd in de regio", zei hij in een toespraak op de basis.

Geen ontmoeting premier

Volgens het Witte Huis ging een ontmoeting met de Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi niet door vanwege veiligheidsmaatregelen en omdat Trump zijn bezoek pas op het laatste moment had aangekondigd. De premier heeft een uitnodiging om Trump in Washington te bezoeken geaccepteerd, zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

Een woordvoerder van Abdul-Mahdi heeft niet bevestigd dat hij op Trumps uitnodiging is ingegaan. In een verklaring staat dat een gesprek in Irak niet is doorgegaan vanwege onenigheid over de opzet van de ontmoeting. Ze hebben elkaar wel telefonisch gesproken.

Vanuit het Iraakse parlement klinkt kritiek op Trumps verrassingsbezoek. De leider van een van de twee grote fracties spreekt van een "schaamteloze schending van de soevereiniteit van Irak". Volgens hem zou Trump geen toestemming moeten krijgen om aan te komen in Irak "alsof het een staat is van de Verenigde Staten". Hij heeft een spoeddebat aangevraagd.

De vlucht van de VS naar de luchtmachtbasis duurde 11 uur. Trump en Melania vlogen in een verduisterde Air Force One die werd begeleid door gevechtsvliegtuigen. Het bezoek aan de basis duurde drie uur.

Ook George W. Bush en Obama bezochten in Irak gelegerde Amerikaanse militairen.

STER reclame