Queen houdt kersttoespraak, pers smult van items op de achtergrond

time icon

In een jaar van grote verdeeldheid in haar land over de brexit heeft de Britse koningin Elizabeth opgeroepen tot respect en eenheid. "Zelfs bij de meest diepgewortelde verschillen, is het respectvol en menselijk behandelen van de ander altijd een goede eerste stap naar beter begrip."

De Queen zei ook iets over haar familie:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Elizabeth: 'Respect goede eerste stap naar meer begrip'

Het woord brexit nam ze niet een keer in de mond, omdat leden van het Britse koningshuis zich niet in het openbaar uitspreken over politieke kwesties. "Ze kiest geen kant, maar is duidelijk in haar boodschap aan politici aan beide kanten in het debat: luister naar elkaar en respecteer elkaar", zegt koningshuisverslaggeefster Rebecca English in The Daily Mail.

"Dit is een oproep voor eenheid, empathie en saamhorigheid in een tijd van nationale verdeeldheid", vindt ook de Britse royaltydeskundige Richard Fitzwilliams in The Express. "Ze weet dat ze de moeder van de natie is en een kalmerende invloed heeft", meent een andere koningshuiskenner.

Ook bracht de 92-jarige vorstin een eerbetoon aan haar familie: "Door alle veranderingen die ik door de jaren heb meegemaakt, zijn geloof, familie en vriendschap niet alleen een constante, maar ook een bron van persoonlijke troost en geruststelling."

De jaarlijkse toespraak is veelbetekenend omdat die door Elizabeth zelf is geschreven, dus niet door een regeringsambtenaar. Dat doet Elizabeth al sinds 1952, traditiegetrouw in een uitbundig versierde ruimte met kerstboom, allerlei attributen en familiefoto's.

Foto's

Pers en royaltydeskundigen storten zich gretig op al die decoraties, want die items staan er natuurlijk niet toevallig. Zo stonden er tijdens deze toespraak drie foto's prominent op tafel: een familiefoto van prins Charles en Camilla met kinderen en kleinkinderen, een foto van Elizabeths vader en een zwart-witfoto van een jonge Elizabeth met man en baby Charles.

Koningin Elizabeth omringd door fotolijstjes sky news

Die laatste afbeelding zou ze hebben gekozen als blijk van waardering voor haar zoon, die in november 70 werd. Maar, zo beweren sommigen, het kan ook een blijk geven van haar plannen voor 2019: zou prins Charles dan toch eindelijk de troon bestijgen?

Rebecca English
@RE_DailyMail
On the table is a photograph by Baron of the then Princess Elizabeth, The Duke of Edinburgh and a young Prince Charles in 1948. The Queen never leaves anything to chance and this is clearly a reference to her son and heir on the occasion of his 70th birthday last month.
6 maanden geleden

De broche die de Queen op haar ivoorkleurige zijden cocktailjurk droeg, was een cadeau van haar man prins Philip uit 1966. De gouden piano op de achtergrond is aangeschaft door koningin Victoria in 1856. Op een tafeltje verderop stonden onder meer de trouwfoto's van prins Harry en Meghan en prinses Eugenie en haar man Jack.

De koningin had een boel om op terug te kijken dit jaar: twee kleinkinderen trouwden, er werden twee achterkleinkinderen geboren en er is er nog een op komst. "Dat helpt een grootmoeder om druk bezig te blijven", zei ze daarover.

De monarch viert Kerst dit jaar met de koninklijke familie in Sandringham House, waar onder meer lamsvlees, garnalen en tarte tatin op het menu staan.

STER Reclame