Het dreigingsniveau rond de Japanse kerncentrale Fukushima I is verhoogd. Tot nu toe oordeelde het Japanse atoomagentschap dat het risico in schaal 4 moest worden ingedeeld; dat is nu 5 geworden. De schaal kent 7 niveaus.

Tsjernobyl viel destijds in de hoogste categorie. Niveau 5 staat voor een ongeluk met 'meer dan plaatselijke gevolgen'. Kenmerken zijn ernstige schade aan een reactor en het vrijkomen van grote hoeveelheden straling. Ook de problemen in de kerncentrale in het Amerikaanse Harrisburg in 1979 waren niveau 5.

Energiedeskundige Wim Turkenburg is verbaasd over de verhoging naar niveau 5. Volgens Turkenburg is men het er internationaal over eens dat bij Fukushima al sprake is van niveau 6. Er is in Fukushima veel meer radioactiviteit naar buiten gekomen en er is een veel groter gebied radioactief besmet geraakt dan destijds in Harrisburg, zegt Turkenburg.

Weken

Het Internationaal Atoomagentschap wil zo snel mogelijk een team naar Japan sturen om metingen rond de kerncentrale te doen. De chef van het IAEA, Amano, is inmiddels in Tokio. Hij omschreef de pogingen om het stralingsniveau rond de reactoren terug te brengen als "een race tegen de klok".

Deskundigen denken dat het nog weken kan duren voor de problemen in de centrale onder controle zijn.

Witte rook

Het lukt nog niet goed om de oververhitte reactoren bij Fukushima af te koelen. Bij de centrale is witte rook te zien, maar het is onduidelijk waar die vandaan komt. Via hoogwerkers wordt er zo veel mogelijk water op de reactoren gespoten. De inzet van legerhelikopters is gestopt.

De stralingsniveaus rond de centrale blijven hoog, ook op afstanden van meer dan 20 kilometer waar de bewoners nog niet weg zijn.

In Japan is om 14 minuten voor 7 een minuut stilte in acht genomen. Het was toen precies een week geleden dat de aardbeving plaatsvond die de verwoestende tsunami veroorzaakte.

STER reclame