Blijdschap bij Ajax na de 0-2 van Dusan Tadic bij AEK
NOS Voetbal

Kerstrapport Ajax: 'Iedereen gilt dat Ajax zo goed is. Laat het maar zien'

Met de gourmetlucht dichtbij en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe heeft de traditionele topdrie het gedaan? De vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Kees Jansma. Vandaag: Ajax.

Hoe kijken jullie terug op de eerste seizoenshelft van Ajax?
"Uitstekend", oordeelt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Ajax is steeds beter geworden. Na de zeperd tegen PSV heeft de ploeg elf keer op rij gewonnen en zich geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Dat is gewoon reuzeknap."

"Het positivisme rondom Ajax is begrijpelijk", vindt Kees Jansma, presentator bij FOX Sports. "Ajax heeft de keuze gemaakt het salarisplafond te laten vallen en de transfergrenzen te overschrijden. Die investeringen hebben geloond. Maar ze staan nog wel twee punten achter op PSV."

Vermeulen: "Erik ten Hag is meer een tacticus dan Mark van Bommel en hij heeft dan ook iets langer nodig gehad om zijn beste formatie te vinden. Maar Ten Hag heeft bewezen dat hij een toptrainer is: hij heeft een ijzersterk team gesmeed."

Erik ten Hag

"Ajax heeft wel punten verspeeld door twee foutjes van de trainer", relativeert Van Hooijdonk. "De eerste was tegen Heracles: overschatting, door onnodig te wisselen. Dan kom je er niet doorheen in zo'n wedstrijd. En als tweede PSV natuurlijk, waar Maximilian Wöber altijd had moeten spelen op Luuk de Jong."

"Op een gegeven moment heeft Ten Hag het doorgekregen en is hij niet meer gaan wisselen", vervolgt de oud-voetballer die tegenwoordig werkzaam is als analyticus. "Behalve in de beker tegen Roda JC en dat was bijna fataal. Maar Ajax heeft fantastisch voetbal laten zien, begrijp me niet verkeerd."

'Van Gaaltje'

In dat bekerduel in Zuid-Limburg schudde Ten Hag trouwens een 'Van Gaaltje' uit zijn mouw door kort voor de strafschoppenserie doelman Kostas Lamprou te wisselen voor André Onana.

"Nog steeds probeert hij met tactische aanpassingen wedstrijden naar zijn hand te zetten", constateert Vermeulen. "Denk ook aan Bayern-uit, toen hij voor het eerst met Dusan Tadic in de spits speelde. Dat was een gouden vondst."

Wie sprong er positief uit?
Alle analytici zijn enthousiast over Frenkie de Jong ("Heerlijk om naar te kijken") en Matthijs de Ligt ("Zo volwassen"). Maar als absolute uitblinker noemt Jansma toch Hakim Ziyech, een mening die hij deelt met de commentatoren van de NOS.

Hakim Ziyech viert zijn doelpunt op inmiddels karakteristieke wijze

"Ik heb in het begin enige twijfel gehad over Ziyech, maar zijn spel raakt mij zeer. Het gaat lang niet altijd goed, maar z'n houding en inzet zijn aanzienlijk verbeterd. Die sublieme pass bijvoorbeeld. Ik vind Ziyech van de aanstaande buitencategorie, maar ik vind ook dat hij het tegen Real Madrid echt moet laten zien", kijkt Jansma al vooruit naar het naderende Champions League-treffen.

Of profiteert hij van een andere uitblinker? "Door Dusan Tadic is Ziyech makkelijker gaan spelen", stelt Van Hooijdonk. "Vanaf dag één is hij, als dure aankoop, de baas."

"In een half jaar tijd heeft hij eigenlijk alleen maar goede dingen gedaan. Hij neemt initiatief, maakt goals, geeft assists, is niet egoïstisch en presenteert zich binnen en buiten het veld fantastisch. Hij weet hoe het is om in de top te spelen. Van zo'n jongen leerde je vroeger het vak als jonge jongen in de eredivisie."

Dusan Tadic in actie tegen Bayern München

Vermeulen vult aan: "Tadic is voor mij de personificatie van dit Ajax, waar talent en mentaliteit een keer samengaan. Vroeger was het vaak heel talentvol, maar labiel. Nu niet meer. En daarin speelt Tadic volgens mij een heel grote rol. Hij leunt niet op zijn kwaliteiten, maar werkt keihard en heeft een klein ego. Daardoor kan hij echt met het team bezig zijn. Een superprof en daardoor een voorbeeld."

Wie viel tegen?
Vermeulen: "Kasper Dolberg. Hij komt natuurlijk terug van een blessure, maar Dolberg is echt nog niet de oude. Bij Ajax is de spitspositie relatief gezien de zwakste plek, als je daarvan kunt spreken met Huntelaar als alternatief. Die gaat er dit seizoen ook gewoon vijftien tot twintig maken. Maar het is niet voor niets dat Ten Hag in de allergrootste wedstrijden voor Tadic als spits kiest."

Klaas-Jan Huntelaar komt bij Ajax in de ploeg voor Kasper Dolberg. Trainer Erik ten Hag kijkt toe.

Van Hooijdonk kan zich wel vinden in het oordeel van Vermeulen: "Af en toe zie je nog flitsen van het niveau dat Dolberg twee jaar geleden liet zien. Kijk maar naar die goal - met buitenkantje rechts - tegen ADO. Dat was geweldig. Maar je ziet het te weinig bij hem. Het is ongelooflijk dat je als centrumspits in de wedstrijd tegen De Graafschap, waarin het 8-0 werd maar 12-0 had moeten zijn, niet scoort."

Hoe groot zijn de titelkansen?
"Ik denk dat Ajax uiteindelijk de langste adem heeft", aldus Jansma. "De selectie is in de breedte sterker dan die van PSV."

Van Hooijdonk: "Als Tadic wegvalt, kunnen ze dat bij Ajax opvangen. Ik denk dat ze bij PSV het gemis van een belangrijke speler minder goed kunnen opvangen. Uiteindelijk kunnen blessures weleens de doorslag geven."

Ajax-doelman Andre Onana heeft moeten vissen in het uitduel met PSV

Vermeulen: "Ajax is heel hongerig na vier jaar zonder titel, maar tegelijk is de druk veel groter dan bij PSV. Dit zou zomaar eens op de laatste speeldag beslist kunnen worden."

Wel rapportcijfer geef je Ajax?
Voor Vermeulen kan de eerste seizoenshelft van de Amsterdammers bijna niet beter: hij geeft een 9.

Van Hooijdonk en Jansma zien met een 8 nog ruimte voor verbetering. "Iedereen in dit land gilt dat Ajax zo goed is" constateert Jansma. "Nou, laat het dan maar zien in de echt grote wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl