EPA

In Spanje wordt gezocht naar een Marokkaanse buschauffeur die plannen zou hebben voor een aanslag in Barcelona, rond Kerst. Naar aanleiding van een tip van de Amerikaanse autoriteiten heeft de politie extra veiligheidsmaatregelen genomen bij overheidsgebouwen en toeristische trekpleisters als de Ramblas en de Sagrada Família.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Amerikanen dat ze rond de feestdagen alert moeten zijn op drukke plekken in Barcelona. "Terroristen kunnen zonder enige waarschuwing aanvallen, met als doelwit toeristische locaties, het openbaar vervoer en andere plekken in de openbare ruimte", schrijft het ministerie op Twitter.

"Dit soort waarschuwingen spelen natuurlijk de hele tijd, zeker in Barcelona. Maar wat nu heel erg opvalt is dat de Amerikanen ermee naar buiten komen", zei correspondent Rop Zoutberg in het radioprogramma Nieuws en Co.

Eerste Kerstdag

Volgens de Catalaanse krant El Periódico heet de verdachte chauffeur Brahim Lmidi. Politiebronnen zeggen tegen de krant dat hij volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten morgen, op Eerste Kerstdag, met een bus wil inrijden op een menigte.

"De verdachte viel voor het eerst op in 2006, tijdens een ruzie op het vliegveld van Málaga, en wordt sindsdien in de gaten gehouden", zei Zoutberg. Of Lmidi daadwerkelijk in Spanje is, is niet bekend.

De Catalaanse politie wil niet reageren op de berichtgeving. Wel wil de politie kwijt dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen "als onderdeel van eerder georganiseerde anti-terrorismemaatregelen voor de kerstperiode".

Nervositeit

In augustus vorig jaar werd Barcelona opgeschrikt door een aanslag waarbij een terrorist inreed op voetgangers op de Ramblas. Daarbij vielen vijftien doden. Sindsdien is de promenade beter beveiligd, onder meer met paaltjes en plantenbakken die voertuigen tegenhouden.

Volgens Zoutberg is er veel nervositeit in Barcelona rond de feestdagen. "Zes dagen geleden werd ook al een Nederlandse man aangehouden die zich verdacht gedroeg. Verdacht gedrag was toen al genoeg aanleiding voor een hele zoekactie. En de dreiging waar het Amerikaanse State Department het over heeft, is nu al voldoende voor extra controles op bussen en touringcars."

Sinds 2014 staat het dreigingsniveau voor aanslagen in Spanje op niveau 4, het een-na-hoogste. Een verhoging naar niveau 5 gebeurt alleen als er een acute dreiging is.

STER reclame