Een miljard euro wordt dit jaar in supermarkten besteed aan kerst-eten en -drinken . ANP

Dit jaar geven consumenten voor het eerst meer dan 1 miljard euro uit aan de kerstboodschappen. Dat verwacht het CBL, de spreekbuis van supermarkten. De recorduitgaven zijn mede het gevolg van de florerende economie.

Wat ook bijdraagt aan de omzet is dat meer supers 'gewoon' open zijn tijdens de kerstdagen. Was het bijvoorbeeld in 2012 nog ondenkbaar dat op Eerste Kerstdag supers open waren, dit jaar zijn het er meer dan 700 en op Tweede Kerstdag ruim 2200, blijkt uit een inventarisatie van vakblad Distrifood.

Er zijn wel verschillen tussen de Randstad en de rest van Nederland. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag opent ongeveer de helft van de supermarkten zijn deuren op Eerste Kerstdag, buiten de Randstad is dat een kwart, meldt de website Openingstijden.nl.

Gewoon open om 8 uur

Uit de verzamelde openingstijden blijkt dat ruim 130 supermarkten morgen 'gewoon' om 8 uur 's ochtends opengaan. De meeste winkels die beide kerstdagen open zijn, sluiten morgen en woensdag rond 18.00 uur.

Jumbo is koploper met 212 geopende vestigingen op Eerste Kerstdag, gevolgd door Albert Heijn met 185 vestigingen.

Opvallende trend dit jaar is de vraag naar feestelijke maaltijdboxen. Die groeit namelijk explosief. "Waardoor iedere thuiskok - ervaren of niet - met gemak een kerstdiner op tafel kan zetten", zegt Joyce Bierman, verantwoordelijk voor de december-aanpak bij AH. "Ons assortiment maaltijdboxen en verspakketten breiden we verder uit. De consument vraagt ernaar." AH verkoopt alleen al tijdens de kerstdagen tienduizenden van dit soort boxen.

Naast boxen met daarin bijvoorbeeld gebraden runderlende of een stukje hertenbiefstuk, is er dit jaar voor het eerst een vegabox beschikbaar met daarin een 4-gangen vegetarisch kerstdiner voor twee personen.

3-Sterren-box

Niet alleen supermarkten hebben een maaltijdbox, ook 3-sterren-koks hebben zich dit jaar gewaagd aan het populaire fenomeen. Via de site Cook like a chef hebben 160 mensen zo'n box besteld. "Toen zijn we gestopt, anders kunnen we het niet aan", zegt bedenker Jan Bartelsman. Hij werkt samen met topchefs als Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma, Soenil Bahadoer en Erik van Loo.

"Het sterrenmenu is bijna zo goed als klaar. Met een paar kleine handelingen zet je binnen 20 tot 30 minuten een gerecht van topniveau op tafel."

STER reclame