ANP

Goedemorgen! In Leusden worden kaarsjes aangestoken bij ruim 1300 oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog en in TivoliVredenburg maakt 3FM de eindstand van Serious Request bekend.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Het is vandaag wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen blijft het droog. Soms breekt even de zon door. Het wordt van noord naar zuid 5 tot 9 graden en er staat weinig wind. Tijdens de kerstdagen blijft het rustig weer met vaak veel wolken. De maxima liggen dan rond 5 graden.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bij alle oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof in Leusden wordt in de namiddag een kaarsje aangestoken. Op het Russische ereveld liggen 865 Sovjet-militairen die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Op Rusthof liggen ook 176 Nederlandse en 294 buitenlandse oorlogsslachtoffers.
  • Tijdens een grote liveshow in muziekgebouw TivoliVredenburg wordt vanavond de eindstand van de 3FM-benefietactie Serious Request bekendgemaakt. Dat is vanaf 19.25 uur te zien op NPO 3. Er was dit jaar voor het eerst geen Glazen Huis.
  • Limburg staat in het teken van de zoektocht naar nieuwe kerstliedjes in dialect. Tijdens het Limburg Krisleedjes Konkoer zoekt omroep L1 naar liedjes met eeuwigheidswaarde.

Wat heb je gemist?

Honderden mensen zijn op de stranden van West-Java en Zuid-Sumatra op zoek naar slachtoffers van de tsunami, die zaterdagnacht Indonesië trof. Het dodental is opgelopen tot 281, meer dan duizend mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn Indonesische toeristen die vakantie vierden langs de kust.

Inwoners en autoriteiten in Indonesië werden compleet verrast door de tsunami, die ontstond door een uitbarsting van vulkaan Anak Krakatau.

Een man zoekt tussen de brokstukken naar zijn eigendommen in het zuiden van Sumatra Reuters

Ander nieuws uit de nacht:

  • De kans is groot dat de wolf zich definitief in Nederland heeft gevestigd. Twee wolvinnen leven al enkele maanden op de Veluwe. Als de eerste van hen er eind januari nog steeds is, heeft ze zich definitief in ons land gevestigd.
  • In Duitsland is een koorddanseres tijdens een kerstcircus acht meter naar beneden gevallen. Ze raakte daarbij zwaargewond. Het is nog niet duidelijk wat er precies fout ging tijdens de voorstelling. De vrouw is opgenomen op de intensive care.
  • De Britse koningin Elizabeth roept in een 'ongebruikelijk directe' kersttoespraak op tot meer verdraagzaamheid. "Zelfs al zijn de verschillen fundamenteel, de ander met respect en als medemens behandelen is een eerste stap naar meer begrip."

En dan nog even dit:

Een Amerikaans cruiseschip heeft twee Costa Ricaanse vissers gered die al twintig dagen stuurloos ronddreven in de Caribische Zee. De twee mannen waren begin deze maand de zee op gegaan. Tijdens het slapen bleek hun boot te zijn afgedreven en hun brandstof raakte op door pogingen terug te komen. Ze dreven uiteindelijk zo'n duizend kilometer richting Cuba. Daar werden ze opgepikt door het cruiseschip.

Volgens de rederij is het een kerstwonder dat de twee gevonden werden. Het schip passeerde toevallig, omdat het was uitgeweken voor slecht weer. De mannen zijn inmiddels aangesterkt en op Jamaica naar een ziekenhuis gebracht.

Het bootje van de vissers James Van Fleet

Fijne dag!

STER reclame