NOS WielrennenAangepast

Van der Poel en Brand sterkste in blubber van Namen

Mathieu van der Poel en Lucinda Brand hebben de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Namen gewonnen. Beiden soleerden naar de overwinning over het glibberige parcours.

Vorig seizoen was Van der Poels rivaal Wout Van Aert nog oppermachtig, maar de Belg schoot bij de start al uit zijn klikpedaal en was direct veroordeeld tot een inhaalrace.

Van der Poel neemt de benen

Van der Poel reed aanvankelijk rustig in het wiel van Toon Aerts, maar toen hij Van Aert langzaam zag naderen, nam hij de benen.

Aerts moest risico's nemen om bij te blijven, kwam ten val en de koploper had zijn gaatje te pakken. Van der Poel leek geen enkele moeite te hebben met het lastige parcours en bouwde een flinke voorsprong op.

Achter hem knokte Van Aert zich terug. De wereldkampioen liet zien net als Van der Poel goed in vorm te zijn en vond in de derde ronde aansluiting bij Aerts en Vanthourenhout.

De Belg reed niet veel later weg bij zijn landgenoten, maar verder dan de tweede plaats zou zijn indrukwekkende inhaalrace hem niet brengen.

Want hoe sterk Van Aert ook reed, de voorsprong van Van der Poel liep elke ronde nog verder op. Onbedreigd reed hij zo naar zijn vierde opeenvolgende overwinning in de wereldbeker.

Bij de vrouwen werd de wedstrijd gedomineerd door Nederlandse rensters. Achter winnares Brand maakten Marianne Vos en Annemarie Worst er een geheel Nederlands podium van.

Vos nam de leiding in de eerste ronde op het glibberige parcours en kreeg Denise Betsema en Annemarie Worst mee.

De drie koploopsters kregen in de tweede ronde gezelschap van een vierde landgenote, Lucinda Brand, en de Britse Nikki Brammeier.

Ruime voorsprong

Lang bleef het Nederlandse kwartet niet bijeen, want Brand reed hard door. Betsema moest direct passen, terwijl Worst, Vos en Brammeier nog een tijdje in de buurt van Brand konden blijven.

Al snel werd echter duidelijk dat Brand de sterkste vrouw in het veld was en alleen pech of een fout haar van de zege konden afhouden. Ze liep steeds verder uit op het achtervolgende trio en kwam na vijf ronden met ruime voorsprong als winnares over de streep.

De Belgische wereldkampioene Sanne Cant kwam niet verder dan de teleurstellende dertiende plaats. Vos verstevigde haar leidende positie in het algemeen klassement. Ze heef nu 334 punten, 41 meer dan nummer twee Cant.

Nederland domineert wereldbeker bij vrouwen

Het was de tweede wereldbekeroverwinning in haar carrière voor Brand. In november won ze ook in het Tsjechische Tabor.

Van de zes wereldbekerwedstrijden dit seizoen zijn er vijf gewonnen door Nederlandse rensters. Marianne Vos won in Waterloo (VS) en Bern, terwijl Denise Betsema de beste was in Koksijde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl