AFP

Wekdienst 22/12: 'shutdown' in VS en Moslim Lifestyle Expo in Vijfhuizen

time icon

Goedemorgen! Voor de Noorse ambassade in Rabat wordt vandaag een sit-in gehouden vanwege de moord op twee Scandinavische toeristen. En in Vijfhuizen begint de eerste Moslim Lifestyle Expo.

Eerst het weer: het is vandaag bewolkt en er trekken buien over het land, maar in het westen en zuiden laat de zon zich soms ook zien. Het wordt maximaal 10 graden. Ook morgen gaat het regenen.

Weerkaart 22 december Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Marokko wordt een sit-in gehouden ter nagedachtenis aan de twee vermoorde vrouwen uit Denemarken en Noorwegen. Die sit-in wordt gehouden voor de Noorse ambassade in Rabat. Duizenden Marokkanen hebben op Facebook aangegeven ernaartoe te gaan.
  • De 12-jarige Bas Schipper probeert op één dag alle stationpiano's in Nederland te bespelen. Hij wil geld inzamelen voor onderzoek naar diabetes. Eerder dit jaar probeerde ook iemand alle piano's te bespelen, maar dat mislukte toen.
  • In Vijfhuizen begint de Moslim Lifestyle Expo. Het evenement is bedoeld voor Nederlandse moslims en iedereen die meer over de islamitische cultuur wil weten. De expo bestaat onder meer uit lezingen, discussies, modeshows en ook is er een foodmarkt.

Wat heb je gemist?

Voor de derde keer dit jaar gaat een groot deel van de Amerikaanse overheid op slot. De shutdown is het gevolgd van onenigheid tussen president Trump en Democraten in de Senaat over het budget. Trump wil daar per se 5 miljard dollar in opnemen om zijn muur te bouwen, wat de oppositiepartij weigert.

Door het gesteggel over de begroting krijgt een kwart van de ambtenaren nu geen salaris. Onder meer de ministeries van Justitie, Binnenlandse Veiligheid en Buitenlandse Zaken zijn getroffen, evenals de grenspolitie en kustwacht. In een tweet waarin Trump Democraten opriep mee te werken aan zijn plannen zei de president dat hij hoopt dat de shutdown snel over is.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
OUR GREAT COUNTRY MUST HAVE BORDER SECURITY!
6 maanden geleden

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor wie bang is voor pijnlijke stiltes tijdens het kerstdiner is er nu Praatje Paraat. Deze gespreksgenerator van NOS op 3 geeft suggesties met grote of kleine nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar. Geef aan of je bijvoorbeeld met familie, een date of goede vriend kletst en kies uit gespreksonderwerpen als 'onze samenleving', 'wereldpolitiek', of toch liever 'houd het luchtig'.

Open de generator en ga direct in gesprek:

Fijne dag!

STER Reclame