NOS NieuwsAangepast

ProRail betaalt opnieuw miljoenen voor aankoop grond

Spoorbeheerder ProRail heeft nog eens miljoenen betaald voor de aankoop van grond langs het spoor. Het staatsbedrijf heeft honderden stukjes grond overgenomen van een ondernemer voor 15 miljoen euro.

Die had het drie jaar daarvoor van NS gekocht voor een euro en kreeg er 6,7 miljoen euro bij voor het onderhouden en mogelijk saneren van de grond, meldt het AD. Vorige week kwam via de krant een soortgelijke kwestie naar buiten.

De ondernemer kocht in 2014 in totaal 645 hectare grond, bestaande uit honderden percelen langs het Nederlandse spoor. Die waren in handen van NS Vastgoed, dat het in eerste instantie aanbood aan ProRail. De spoorbeheerder besloot de gronden niet te kopen, waarop NS andere partijen benaderde.

Drie jaar later had ProRail de grond echter wel nodig en betaalde dus 15 miljoen euro voor de grond aan de ondernemer.

'Andere voorwaarden'

In een reactie zegt een woordvoerder van ProRail dat het bedrijf de grond in 2013 inderdaad van de vastgoedtak van NS had kunnen overnemen, maar niet tegen de gunstige voorwaarden die NS stelde aan marktpartijen.

"Wij vinden het bijzonder dat je als enige echte belanghebbende niet voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd, nadat de NS opeens de voorwaarden heeft aangepast", zegt de woordvoerder. Maar een NS-woordvoerder zegt dat ook ProRail gunstige voorwaarden kreeg aangeboden, maar niet wilde kopen. "Daarop zijn we gaan kijken in de markt", zegt ze.

Spoorbruggen en hekken

Vorige week bleek al dat de spoorbeheerder miljoenen heeft betaald aan een andere ondernemer voor stukjes grond, die jaren daarvoor voor vrijwel niets overgenomen hadden kunnen worden van NS Vastgoed.

De perceeltjes waren nodig voor het plaatsen van spoorbruggen en hekken. Uiteindelijk kocht ProRail de grond van de Rotterdamse ondernemer voor in totaal 18,1 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl