Laatste steenkolenmijn Duitsland nu echt dicht
Onder luid applaus heeft de Duitse president Steinmeier het laatste stukje Duitse steenkool in ontvangst genomen. Met een ceremonie in de mijn Prosper Haniel in Bottrop, in het Ruhrgebied, is een einde gekomen aan meer dan 150 jaar steenkoolmijnbouw in Duitsland.
Ook de voorzitter van de Europese Unie, Jean-Claude Juncker, was erbij aanwezig. Daarna zongen de 500 aanwezige gasten samen met het 'Ruhrkolen-koor' het mijnwerkerslied Glück auf, der Steiger kommt.
"Vooral in Noord-Rijn-Westfalen hebben we veel te danken aan steenkool", zei Armin Laschet, de premier van de deelstaat. "Het zwarte goud heeft gezorgd voor honderdduizenden banen, rijkdom voor veel gezinnen en een energievoorziening die de industrie zo sterk heeft gemaakt in ons land."
Niet rendabel
Duitsland besloot jaren geleden dat alle steenkoolcentrales moeten sluiten, omdat steenkoolwinning al lang niet meer rendabel is. De overheid heeft de laatste jaren tientallen miljarden aan subsidies in de sector gepompt.
Ook de diepte waarop steenkool wordt gedolven in Duitsland is een probleem. Zo werken in de Prosper Haniel de kompels op een diepte van 1159 meter. Het is dus goedkoper om steenkool uit andere landen te importeren. Want nog altijd is steenkool nodig voor Duitse energiecentrales. Duitsland gaat wel nog gewoon door met het delven van bruinkool.
Explosie in mijn Tsjechië
Terwijl vandaag dus de laatste kolenmijn in Duitsland is gesloten, gebeurde in Tsjechië een ongeluk in een mijn. Daar kwamen zeker dertien mijnwerkers om het leven door een explosie. Op een diepte van ongeveer 800 meter ontplofte een hoeveelheid methaangas.