Jelle Klaasen in actie op het WK tegen Keegan Brown
NOS SportAangepast

Darter Van de Pas moeizaam verder op WK, Klaasen naar huis

Benito van de Pas heeft zich bij de WK darts in Londen geplaatst voor de derde ronde. Hij won op dag negen van het toernooi in een matige, maar wel spannende partij met 3-2 (5-3) van de Canadees Jim Long. In de avonduren begon Jelle Klaasen goed tegen Keegan Brown, maar de Nederlander verloor toch met 3-1 en kan na een duel alweer naar huis.

De 25-jarige Van de Pas, die al voor de achtste keer van de partij is bij de titelstrijd en de laatste drie keer de laatste zestien haalde, nam tegen zijn twee keer zo oude opponent een 2-0 voorsprong. Onderweg gooide hij onder meer een fraaie finish van 144.

In de derde set sloeg Long terug (3-0), waarna Van de Pas de vierde mocht beginnen. Hij verzuimde zijn tegenstander in de tweede leg te breken.

Zenuwslopende vijfde set

Omdat Long daar wel in slaagde in de vijfde leg, nadat Van de Pas drie matchpijlen had gehad, kwam het tot een beslissende vijfde set. In die zenuwslopende set scheerde Van de Pas langs de afgrond, maar kwam telkens terug uit geslagen positie.

Uitslagen tweede ronde WK

BENITO VAN DE PAS (NED) Jim Long (Can) 3-2
John Henderson (Scho) Gabriel Clemens (Dui) 3-2
Steve West (Eng) Richard North (Eng) 3-1
Kyle Anderson (Aus) Noel Malicdem (Fil) 3-1
Devon Peterson (ZAf) Ian White (Eng) 3-2
Keegan Brown (Eng) JELLE KLAASEN (NED) 3-1
Nathan Aspinall (Eng) Gerwyn Price (Wal) 3-2
Jonny Clayton (Wal) Dimitri van den Bergh (Bel) 1-3

Bij 3-2 miste Long zijn eerste matchdart, waarop Van de Pas de stand opnieuw gelijktrok. Daarna ging de Tilburger erop en erover en sloot af met een knappe 150-finish.

Nu tegen Alcinas

Van de Pas kende een teleurstellend jaar en kwalificeerde zich, nadat hij in oktober vader was geworden van een zoon, op het nippertje voor het wereldkampioenschap.

In de derde ronde neemt Van de Pas het in het Londense Alexandra Palace op tegen Toni Alcinas. De Spanjaard bedwong in zijn eerste partij verrassend de als derde geplaatste Peter Wright.

Verlies Klaasen

Voor Jelle Klaasen (34) zit het WK er alweer op. De nummer 24 van de plaatsingslijst, die instroomde in de tweede ronde, pakte tegen Keegan Brown na een sterke start (2-0 voor in legs) de eerste set met 3-2, maar raakte daarna het spoor bijster.

De acht jaar jongere Engelsman gooide de trukendoos open en speelde traag. Klaasen liet het vervolgens afweten. Vooral zijn dubbels waren onder de maat; hij gooide er slechts vijf. Brown profiteerde er dankbaar van. "Ik ben te snel afgeleid", zei Klaasen na afloop.

Er zijn nu nog vier Nederlanders actief op het WK. Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena verzekerden zich al eerder van een plek in de derde ronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl